sobota 2. dubna 2022

Křížová cesta / Via Crucis

 

 

 

Mario Mazzali e Marco al lavoro
Mario Mazzali au travail avec Marco
 

Křížová cesta / Via Crucis

Občanská válka, která vypukla v roce 2013, donutila statisíce lidí uprchnout. Mnozí opustili své domovy a vesnice a zamířili do jiné oblasti ve Středoafrické republice (těm se říká vnitřně vysídlené osoby) a mnozí jiní ze země uprchli, ti jsou označovaní jako uprchlíci.

K dnešnímu dni je z cca 5 milionů obyvatel 632 000 vnitřních uprchlíků a 738 000 uprchlíků v zahraničí, což je celkem 1 370 000 lidí, tedy více než 27,4 % obyvatel je tzv. vysídlená populace. 

V postním období se modlíme křížovou cestu, což je modlitba, která sleduje etapy Ježíšova utrpení. Ve Středoafrické republice je to velmi ceněná a oblíbená forma modlitby. Možná i proto, že je tu tolik lidí, kteří sami zažívají utrpení na hranici unesení, kteří sami mají každý den svou vlastní křížovou cestu.

V pondělí 28. března přijel do Baora kardinál Nzapalainga, arcibiskup z Bangui. Je to silná osobnost, která v této zemi předčí mnohé jiné. Přijel se setkat s uprchlíky nejen ve Středoafrické republice, ale i s těmi, kteří žijí za hranicemi země. 

Odpoledne jsme se vydali na setkání s muslimskou komunitou, která se po téměř šesti letech života v uprchlických táborech v Kamerunu vrátila do země a rozhodla se žít v Baoru. Je to více než 2000 lidí, mnoho z nich jsou děti. Bylo to vzácné setkání, pro řadu lidí to byla příležitost vyjádřit a pojmenovat, co je trápí a jaká mají přání.

Ve středu jsem odjel do Bangui, protože přiletěl Giovanni Grossi Bianchi, architekt, který je autorem návrhu našeho nového karmelitánského kláštera. V těchto dnech usilovně jednáme o aktuálním posouzení průběhu stavby a na dalším postupu prací.

Tato práce a tyto schůzky byly teď důvodem i zpoždění psaní mého blogu.




Via Crucis


Incontro del Cardinal Nzapalainga con la comunità musulmana dei rifugiati ritornati
Rencontre du Cardinal Nzapalainga avec la communauté musulmane des refugiés retournés






Bangui - il nuovo convento
Bangui - le nouveau couvent

 


Žádné komentáře:

Okomentovat