čtvrtek 14. dubna 2022

Na cestě k Velikonocům

 

 

 

 

 

Na cestě k Velikonocům

Jsme uprostřed Svatého týdne, v čase milosti a především v čase „převeliké Boží lásky k nám“.  (sv. Pavel Římanům, 8:3).

Minulou sobotu jsem se vydal do vesnice Bayanga Didi, ležící 80 km jižně od Baora. Večer tam trávím s katechetou a s místní komunitou.

Na Květnou neděli ráno nejdřív zpovídám a kolem 10. hodiny se scházíme uprostřed vesnice. Tam požehnám ratolesti, z nichž některé jsou vpletené do dlaní, odcházíme průvodem ke kostelu. Je to dojemný okamžik, který nás vrací o 2000 let zpět, kdy jeruzalémský lid jen pár dní před odsouzením Ježíše k smrti, ho oslavoval!

Vcházíme do kostela, kde ženy rozprostřely po podlaze barevné látky, stejně jako tomu bylo před 2000 lety!

A dnes slavíme Zelený čtvrtek. Brzy odjedu do Bawi, kde budu slavit mši, při které si připomínáme Poslední večeři apoštolů s Ježíšem, kterým - ještě než ustanovil Eucharistii - umyl nohy. Je to svátostná připomínka jeho přítomnosti. Z lásky.

Zítra bude Velký pátek, budeme si připomínat člověka Ježíše, který se obětoval na kříži. Z lásky.

Bílá sobota je dnem ticha, kdy se zdá, jako by se vše zastavilo. Během noci pak všechno stvoření propukne v radost, protože Kristus vstal z mrtvých.

Minulý rok jsem se účastnil velikonoční vigilie v mé rodné farnosti v italském Cuneu (Cuore Immacolato). Tamní farář p. Carlo přednesl velmi krásnou homilii (https://youtu.be/Z2gE422Vfm8), ve které se sám sebe zeptal a položil nám tuto otázku: „Proč vstal z mrtvých?“. Možných odpovědí je vícero, ale skutečná odpověď je pouze jedna - vstal z mrtvých, protože miloval! Bůh poznal sám sebe v tomto muži, který miloval až do poslední kapky své krve!

Přeji vám radostné Velikonoce!


Bayanga Didi, domenica delle Palme
Le dimanche des Rameaux à Byanga Didi







 

Žádné komentáře:

Okomentovat