čtvrtek 21. dubna 2022

Velikonočně!

 

 


 

Velikonočně!

Svatý týden nabízí velmi silné okamžiky, ty dny jsou naplněné tajemstvím a láskou, oplodňuje nás mimořádná událost Ježíšova umučení, smrti a zmrtvýchvstání.

Letos jsem slavil Triduum ve vesnicích a byl to moc krásný zážitek. Pro některé lidi z těchto vesnic to bylo vůbec poprvé, kdy se účastnili velikonoční liturgie. O to intenzivněji to prožívali.

Na Zelený čtvrtek, v den kdy si připomínáme ustanovení eucharistie a kněžství, jsem sloužil mši v Bawi, což je 35 km od Baora. Jako připomínku jednoduchého, ale velmi silného Ježíšova gesta během Poslední večeře, jsem myl nohy 12 lidem.

Na Velký pátek jsem byl ve 42 km vzdálené vesnici Barka Bongo. Připomínali jsme si umučení a smrt Ježíše na kříži, liturgie je poznamenána bolestí a tichem, ale také úžasem, protože - jak říká evangelista Jan - „Ježíš miloval své a miloval je až do konce“.

Bílá sobota je den velkého ticha. Odpoledne jedu do 55 km vzdáleného Dobere. Společně tam připravujeme velikonoční vigilii, která začíná v 18:30 žehnáním ohně a zapálením velikonoční svíce. Skončili jsme kolem 21:30.

V okamžiku, kdy se zpívá Gloria, exploduje velmi početný zástup přítomných zpěvem a radostí ze vzkříšeného Pána.

Nedělní velikonoční mši slavím v Bawi, také tam připomíná liturgie velkou párty!

V pondělí se vracím do Bangui, probíhající opravy silnic bohužel dál nestojí za nic. Druhou část trasy, tedy někde mezi Bossembele a Yaloke, realizuje opravy firma ONM, což je polostátní společnost, spadající pod Lege Engineering. V této části jsou opravy o něco kvalitnější, aspoň v některých úsecích je odstraňován starý asfalt. Jenže nově se tvoří zas jen velmi tenká vrstva asfaltu s trochou štěrku. Dokončení oprav je plánované 14. května (čili za necelý měsíc) a hotová bude jen malá část.
Přesto jdeme s odhodláním vstříc příštím dnům!



 

 

 

Bawi - Giovedì Santo
Bawi, le jeudi saint

Mario

Barka Bongo - Venerdì Santo
Barka Bongo, le Vendredi Saint

Mbormo

Veglia Pasquale a Dobere
La veille de Paques à Dobere



Lavori (???) in corso
Attention... travaux!


 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat