čtvrtek 7. dubna 2022

Bangui - Baoro - Bangui

 

 

 

 

Bangui - Baoro - Bangui

Během posledních týdnů mě velmi zaměstnávaly práce na stavbě nového kláštera v Bangui.

Je to ambiciózní a inspirativní projekt: dvoupatrová budova je postavená z pevných tvárnic, které jsou vyráběné zde ve Středoafrické republice na speciálních linkách, dovezených z Jihoafrické republiky. Je to první takové zařízení v zemi!

V těchto dnech jsme tu znovu přivítali Giovanniho Grossi Bianchiho, architekta, který ve spolupráci s komunitou tuto stavbu navrhl a také ji dozoruje.

V sobotu 2. dubna jedu do Baora, vracím se tam po třech dnech schůzek a jednáních se stavební firmou. Budu tam ale jen na chvíli, v neděli totiž vyrážím do Samba Bougoulou, kde sloužím mši.

V pondělí se opět vracím do Bangui. Teoreticky jde o vzdálenost, kde je na těch 400 km asfaltová silnice. Ale právě jen teoreticky, protože na některých místech (prvních 150 km od Baora) je mezi množstvím výmolů jen tu a tam pár vzácných kousků asfaltu...

Je ironií, že zrovna v posledních týdnech dvě různé společnosti zahájily to, co by se mělo nazývat opravou silničních povrchů. Zejména část mezi Bossemptele a Baoro (financovaná Světovou bankou) je ve velmi špatném stavu. Opravu realizuje firma "SEMENCE", postupuje takto: vykopou jámy, zasypou je směsí zeminy a štěrku (!), nasypou velmi tenkou vrstvu tekutého dehtu a na konec zasypou štěrkem. Pracovní postup je nejen nekvalitní, ale je to ve výsledku i nebezpečné, protože okraje vozovky (kde je často rozdíl 15 cm mezi zeminou a okrajem starého asfaltu), se zasypávají stejným způsobem. Nevěřím, že finance, získané od Světové banky, by nestačily na to, aby byla provedena kvalitní práce...

Zůstávám v Bangui do středy a pokračuji v kontrole stavebních prací. Do Baora se vracím ve středu ráno, abych se mohl věnovat mnoha misijním aktivitám.







Samba Bougoulou

 

Sul cantiere
Au Chantier

Giovanni Grossi Bianchi e Marco Olivero



Il fiume Mpoko a Bangui





Suor Biagina


 

Žádné komentáře:

Okomentovat