čtvrtek 30. prosince 2021

Vánoce á la Baoro

 

 


Il presepe di Bangui
La crèche de Bangui

 

Vánoce á la Baoro

Prožít Vánoce ve Středoafrické republice a zvláště v těch nejodlehlejších vesnicích, to je velmi silný a zároveň krásný zážitek. Navzdory vedru (teploty přes den přesahují 35°, ale v noci klesají na 15°), navzdory nedostatku elektřiny, navzdory chudobě a napětí, které v zemi dál přetrvává, máme skoro dojem, jako bychom byli uprostřed té betlémské noci před 2000 lety. Zažíváme pozornost a úctu od těch nejchudších (stejná byla kdysi od pastýřů) a lhostejnost nebo nezájem ze strany těch, kteří se považují za bohaté a mocné (jako Herodes a další).

V pátek 24.12. se sestrou Marisou a jejím manželem Flaviem vyrážíme kolem 6. hodiny ranní. Čeká nás dlouhá cesta do nejvzdálenější vesnice Sinafora, což je necelých 90 km, jedeme skoro tři hodiny. Zde nás čeká katecheta s dalšími křesťany, kteří nás už zdálky vyhlížejí a vítají. Mají tu velmi jednoduchou kapli, podlahu tvoří jen udusaná hlína a stěny jsou ze starých plechů. Ale lidé snesli z okolí květiny a různé listy, kterými prostor ozdobili, aby byly Vánoce co nejslavnostnější. Po zpovědích slavíme “půlnoční” mši (byť je teprve 11 hodin dopoledne), mše probíhá v srdečné atmosféře sounáležitosti.

Po mši jsme strávili ještě krátký čas s dětmi (přinesli jsme jim bonbóny a balónky), poté jsme pokračovali do 7 km vzdálené vesnice Yoro. Zde jsme slavili mši ve 21 hodin v přeplněném kostele. Končíme ve 23 hodin, nocujeme ve dvou místnostech za kostelem.

Je sobota, Štědrý den, opouštíme Yoro kolem 7. hodiny ráno a jedeme dál, do Bayanga Didi, kde bude další mše. Přes dvě hodiny zpovídám a v 11:30 začínáme Slavnost. Dnes tu jsou také křty šesti novorozenců, takže oslava je ještě krásnější.

Kolem 15. hodiny se vydáváme na zpáteční cestu do Baora, kam jsme přijeli kolem 17.30. 

V neděli 26. je svátek Svaté rodiny a svatého Štěpána, odjel jsem celebrovat mši do 55 km vzdálené vesnice Dobere. Slaví dnes svátek patrona naší komunity i otce Stefana. Večeří s námi i otec Xavier (provinční představený) a otec Federico. V rámci jubilejních oslav 50. výročí působení karmelitánů ve Středoafrické republice navštívili oba naši komunitu a v úterý 28. je doprovázím na jejich cestě do Bangui.

Stavba nového kláštera dál postupuje a my ji ještě s otcem nunciem navštěvujeme ve středu 29. prosince.

Dnes je 30. prosince, vracím se z Bangui do Baora. Jsme v samém závěru tohoto dlouhého roku, který byl pro naši zemi obzvlášť těžký (volby, rebelové, Covid). Ale s milostí Boží jsme dospěli ke konci, modlíme se a doufáme, že i ten další rok bude v Jeho milosrdných rukou.

Šťastný nový rok!


Sinaforo


Dobere
I nuovi battezzati di Natale a Bayanga Didi
Les nouvex baptisés de Noel à Bayanga Didi
Avanzamento lavori a Bangui
L'état des travaux à Bangui
Visita del Nunzio e del p.Provinciale
Visite du Nonce et du p.Provincial








 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat