pátek 17. prosince 2021

Čas letí, někdy snad až moc rychle!

 


P.Nicola, P.Marco, p.Carlo e p.Agostino - dicembre 1971 a Bozoum
Les pères Nicola, Marco, Carlo et Augustin, - décembre 1971 à Bozoum

 
 
Čas letí, někdy snad až moc rychle!

Dnes, 16. prosince, slavíme 50. výročí příchodu prvních otců karmelitánů do Středoafrické republiky (SAR). Otcové Nicolas, Marc, Charles a Augustin 16. prosince 1971 dorazili do Bozoum, cesta vedla z Nice do Ndjameny a poté do Moundou (Čad). Tam se setkali s kapucínskými misionáři a ti je doprovodili do Bozoum.

Za těch 50 let vyrostlo pět misií - v Bozoum, Baoru, seminář Yolé v Bouaru, noviciát St. Eie v Bouaru a Karmel v Bangui. Na velkém díle tu pracuje s velkým nadšením deset středoafrických kněží!

V neděli 19. prosince slavíme toto výročí v Bozoum kněžským svěcením dvou mladých mužů, bratra Jeannota a bratra Martiala.

Ve videu jsou některé záběry z prvních roků misionářů v SAR: https://youtu.be/sqYuAiLNidc

A tady je hymna, kterou pro tuto příležitost složili středoafričtí bratři a zpívají ji mladí muži, kteří u nás absolvují formaci: https://www.dropbox.com/s/07naphrvk45ken5/1%20-%20NGU%20BALE%20OKU%20TI%20GRACE.mp3?dl=0

Pokročím ve vyprávění dál. Minulý pátek jsme jeli do Dobere. Počet žáků naší školy se natolik rozrostl, že jsme (díky podpoře od UNICEF) postavili dva velké stany, abychom měli pro děti víc místa.

V neděli jsem vzal Marisu a Flavia (moji sestru a jejího manžela) do vzdálenějších vesnic. Slavili jsme mši v Igwe, kde nám katecheta ukázal svého nejmladšího syna, narozeného teprve před dvěma dny. A právě s tímto obrázkem v srdci jsme tam oslavili Vánoce, které se blíží.

Kolem 12. hodiny jsme v Igwe skončili a pokračovali do Bayanga Didi, kde jsem s potěšením sledoval, jak se daří mateřské škole, která je nově otevřená. Pomohl jsem jim ještě s opravou čerpadla studny.

V Yoro, poslední vesnici, se setkávám s místním katechetou, domlouváme oslavu Vánoc, které sem chci přijet slavit.

Po dlouhém dni se vracíme v 18:30 do Baora. Máme za sebou cestování po hodně drsných cestách, ale bylo to cestování za lidmi, při němž se každé setkání stávalo vlastně malou slavností.

V pondělí odjíždím do Bangui, pokračují tam stavební práce na novém klášteře. Vrátil jsem se později než obvykle, protože ač je 15. prosince, uvízl jsem v Zawě v koloně. Zrovna tam probíhalo defilé ke státnímu svátku, který byl 1. prosince. A ani v Baoru se nemohu dostat na nádvoří misie, protože i tady cestu blokuje nácvik přehlídky na oslavu 1. prosince, která se v Baoru bude konat 18. prosince.

Prostě takové kalendářové zázraky!










In strada, dopo Yoro
En route, après Yoro

Cantiere a Bangui - Bimbo


Balembe

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat