čtvrtek 9. prosince 2021

Pojďme snít

 


 

Pojďme snít

S mojí sestrou Marisou a jejím manželem Flaviem nám konečně dorazilo několik stovek pletacích jehlic! Před několika měsíci vyslovila obavy sestra Biagina, která se stará o vzdělávání katechetek, že nebude mít dost jehlic na výuku pletení. Proto jsem vyslal prosbu přátelům a začala malá fundraisingová kampaň. Pro ženy, které jsou teď aktuálně účastnice kurzu, je zatím všeho dostatek, zbytek dorazí (spolu s vlnou a dalšími věcmi) dříve nebo později v kontejneru. 

V pátek a v sobotu vedl misionář otec Stefano každoroční pouť z naší farnosti do Kouisso Baguera, což je vesnice vzdálená 7 km. Zde probíhaly za účasti několika stovek věřících modlitby.

V neděli jsem sloužil mši v Samba Bougoulou, účastnilo se mnoho lidí. Sirotek Pierre (což není jeho pravé jméno), o kterém jsem se zmiňoval koncem října, se má dobře a jeho rodina se o něj vzorně stará.

Na úterý a středu jsem po čase konečně přijel do Bozoum, nebyl jsem tam od května. Je to vždy velká radost setkat se s komunitou a s místními lidmi.

Velkou radostí je také sledovat ve třídách chlapce a dívky, setkat se s učiteli. Mezi různými pracovními aktivitami jsem mohl na chvíli zaběhnout i na trh. Potkávám tu spoustu známých a zažívám spoustu radosti z toho, že se zas vidíme. Mnoho lidí se mě ptá, jestli budeme pořádat Zemědělský veletrh. Když jim říkám, že s ním počítáme na konci ledna, vybuchnou jásotem, radostí jim tečou slzy, tleskají. Vnímají tu zprávu jako naději, která se navzdory všemu, co se tu stále děje, znovu rodí.

Město se i přes potíže rozvíjí. Dne 6. prosince jsme oslavili… tedy poněkud se zpožděním - výročí 1. prosince. Měl sem přijet ministr, ale strach nedovolil úředníkům opustit Bangui.

V Bozoum běží v plném proudu přípravy na velkou oslavu 19. prosince: připomeneme si 50. výročí od našeho příchodu (tedy karmelitánů) do Středoafrické republiky. Dva mladí Středoafričané (bratr Jeannot a bratr Martial) se stejný den stanou kněží.

Cestou tam a zpět se zastavuji u mostu Koundé, jsme 38 km od Bozoum. Dřevěná mostní konstrukce je velmi poničená a přejíždění mostu se tak stává určitým dobrodružstvím. Chceme most znovu opravit, a to nejen za podpory karmelitánů, ale také za spoluúčasti zdejších obchodníků a přepravců.

 Pojďme snít!



Sr Biagina, le donne e i ferri da lana
Sr Biagina, avec les femmes et les aiguilles pour le tricot



Kouisso Baguera

Samba Bougoulou

Il ponte di Kounde
Le pont de Kounde


Bozoum




 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat