pátek 7. ledna 2022

Smějte se, přemýšlejte a doufejte!

 

 

 

Smějte se, přemýšlejte a doufejte!

Nový rok právě začal a všechny běžné každodenní práce díky Bohu dál pokračují.

Na neděli 2. ledna připadla i zde ve Středoafrické republice oslava svátku Zjevení Páně. Po asfaltované silnici, která směřuje do Bossemptele, jsem odjel do Bawi. Je to vesnice vzdálená 36 km od Baora. Zde sloužím mši a s radostí uděluji svátost křtu malému dítěti.
Tady v Baoru, stejně jako na jiných místech Středoafrické republiky, existuje tzv. PLATFORMA RŮZNÝCH NÁBOŽENSKÝCH VYZNÁNÍ, která sdružuje protestanty, katolíky a muslimy. Tato skupina vznikla v roce 2012 s cílem podpořit mír a vzájemné usmíření, předcházet napětí a sporům mezi komunitami různých vyznání. V těchto dnech jsme v rámci této platformy uspořádali významnou akci. Od středy jsou tu také přítomni "Papoušci z Bangui", což je komediální skupina velmi dobrých herců. V srpnu 2021 se zúčastnili Světového divadelního festivalu v Monaku/Francii, kde získali druhé místo.

Od středy se 30 chlapců a dívek, protestantů, muslimů a katolíků, účastní třídenního školení. Po něm se tato mládež s hereckou skupinou Papoušků vydají do města, kde se uskutečnila tři představení. Lidem tím nabídli chvilku klidu, ale i čas na zamyšlení.

Ve čtvrtek ráno, chvíli před šestou hodinou ranní, jsem odjel do Bozoum. Na 35. kilometru je asi 40 metrů dlouhý most. Jízda přes něj byla do nedávna velmi nebezpečná. Společným úsilím se nám, tedy karmelitánům a komunitě obchodníků a přepravců z Bozoum, podařilo vyměnit dřevěná prkna a celý most zrenovovat.

V Bozoum se po setkání s komunitou setkávám také se zaměstnanci Charity, s obchodníky a zástupci zemědělských družstev, abychom zorganizovali Zemědělský veletrh v Bozoum. 

Je to jedinečná událost v zemi, která poskytuje příležitost stovkám rodinných družstev vystavovat a prodávat své zemědělské produkty. Snažíme se to zorganizovat přesto, že situace v zemi dál zůstává velmi kritická. Někteří zemědělci bohužel nebudou moci přijet, protože je ohrožují rebelové, nebo jsou silnice v jejich oblasti zaminované...

S nadějí ale jdeme do příštích dnů!

PS: Děkuji alespoň jednou za rok mým skvělým překladatelům, kteří mi každý týden pomáhají překládat blog do různých jazyků: Natashe za angličtinu, Regině za němčinu, P. Juanovi za španělštinu, sestře Nazarè za portugalštinu a Ludmile a Terezii za češtinu. Děkuji mnohokrát!
Fiori di caffé
Fleurs de café
Bawi




Formazione al teatro
Formation pour le théatre



Ponte di Kounde
Le pont de Kounde






 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat