čtvrtek 23. prosince 2021

Nádherné slavení!

 

 

 

Nádherné slavení!

V posledních dnech jsme prožili dvě velké slavnosti: v sobotu 18. prosince jsme zde v Baoro oslavili státní svátek, obvykle slavený v termínu 1. prosince. V neděli 19. prosince jsme my karmelitáni přímo v Bozoum slavili 50. výročí příchodu prvních karmelitánských misionářů do Bozoum.

Ale vezměme to popořadě. V pátek 17. prosince jsem odjížděl kolem 5. hodiny ranní, protože jsem potřeboval být v Kounde, vesnici ležící 38 km od Bozoum. Jsem tam těsně před 8. hodinou. Přejíždím dlouhý most, který je velmi zničený. Už máme nakoupené dřevo na jeho opravu a s pomocí obchodníků z Bozoum se chystáme opravit ho. Stát se o takové věci nezajímá, několikrát jsme žádali MINUSCU (mírové síly OSN), ale nikdy nereagovali. Proto se karmelitáni s místními obyvateli snaží velmi nebezpečnou situaci napravit svépomocí.

Sobota 18. prosince se konečně stává příležitostí pro oslavy státního svátku 1. prosince, který byl již několikrát odložen. V 9:30 přijíždí předseda Národního shromáždění (je tu i místní poslanec) a začíná velká přehlídka. Po vojácích defilují studenti. Zvlášť září děti z naší školky (Germoglio), žáci ze školy sester misionářek a mladí mužu z našeho učiliště pro automechaniky.

Neděli 19. prosince trávím zde v Baoru, abych umožnil svým kolegům odjet do Bozoum, kde se karmelitáni z celé země sjíždějí na oslavu jubilea 50 let od příchodu prvních otců do Střediafrické republiky. V 9 hodin tam začala mše, skončila až ve 12:30. Během ní přijali kněžské svěcení dva mladí Středoafričané, bratr Jeannot a bratr Martial, fotky z Bozoum jsou od Alberta Fariselliho.

Na závěr vám chci popřát radostné Vánoce a šťastný nový rok 2022. Běžící čas nás každý rok přivádí - i se svými radostmi a starostmi - k posvátnému a velkolepému okamžiku, kterým jsou Vánoce, kdy se Bůh stává člověkem!

Modlím se za vás a spolu s vámi prosím Boha o dar radosti a pokoje, zvláště pro naši zemi, Středoafrickou republiku.



Defilé à Baoro
Scuola Materna "Il Germoglio"
Ecole maternelle "Il Germoglio"

 

Bozoum, il 50° dei Carmelitani in Centrafrica
Bozoum, le 50è des Carmes en RCA







Una parte dei giovani carmelitani in formazione
Une partie des jeunes carmes en formation

I due sacerdoti novelli, p.Martial e p.Jeannot, insieme a p.Saverio, provinciale
Les 2 nouveaux prètres, p.Martial et p.Jeannot, avec le p.Saverio, provincial



Žádné komentáře:

Okomentovat