pátek 3. prosince 2021

Sestry a bratři

 

 

 

Fiori di caffé
Une fleur de café
 

Sestry a bratři
 
Zase se hlásím - jsem tu s novinkami tohoto týdne, byť s jednodenním zpožděním. 

V neděli 28. listopadu jsem sloužil mši v Bawi, což je vesnice, která leží na silnici směřující do Bangui. S potěšením jsem tam pokřtil čtyři malé děti. V pondělí jsem pokračoval do Bangui, jel se mnou otec Davide Sollami, který už směřuje zpět do Itálie. Vyjeli jsme v 5 hodin ráno a v 10 hodin jsme už vjížděli do Bangui, a to navzdory tomu, že z celkové vzdálenosti 400 km bylo minimálně 80 km po velmi špatných silnicích.

Okamžitě zamíříme navštívit staveniště nového kláštera, práce jdou velmi dobře vpřed. Odpoledne jedu na letiště, kde s velikou radostí vítám Marisu a Flavia: svou sestru a jejího manžela. Zůstanou tu několik měsíců (a ... už jsem je zapojil do práce!). Je velkým darem moct tu přivítat a sdílet s přáteli náš misionářský život, ještě větším obdarováním je, když přijíždí moje vlastní sestra. Věkem jsme od sebe jen o málo víc než jeden rok, společně jsme tedy vyrůstali, dokud jsem nejel studovat do semináře. A naše vzájemné propojení zůstává stejné jako kdysi.

Přivítat se tu s ní a s Flaviem, to je jako mít tu rodinu. Kromě jiného přinášejí přátelské pozdravy a spoustu potřebných věcí a to i od mého bratra Giovanniho, jeho ženy a mých synovců. Spolu s nimi přijíždí i architekt Giovanni, autor návrhu nového kláštera v Bangui. Práce rychle postupují dopředu a jeho návštěva nám umožňuje posoudit stávající situaci, probrat různé změny, které je třeba provést, upřesnit řadu podrobnosti. Na stavbě trávíme spoustu času, kontrolujeme, měříme a diskutujeme se zástupci a vedením stavby.

Středa 1. prosince se tu slaví státní svátek, který připomíná výročí vyhlášení Středoafrické republiky, došlo k němu v roce 1958, dva roky před přijetím nezávislosti. Je to velmi emotivně prožívaná slavnost, jsou pro ni typické modlitby, různá slavnostní defilé, kterých se účastní armáda, státní zaměstnanci, školy, sportovní kluby atd. Svátek sice připadá na 1. prosince, ale v posledních letech se oslavy rozkládají do několika dní. Každé město musí přesunout oslavu na termín, který se líbí úředníkům: v Bangui se proto slaví 1. prosince, zato v Bossemptele 3. prosince, v Bouaru 4. nebo 5., v Baoru 11. prosince. Ale přesto 1. prosince oslavíme!

V Bangui jsem se nyní zdržel dost dlouho, až v pátek ráno jsme se vydali na cestu zpět. Nyní jsme s Marisou, Flaviem a komunitou zde v Baoru a jdeme vstříc dalším dnům.


Bawi



Il cantiere del nuovo convento di Bangui
Le chaniter du nouveau couvent de Bangui



1èr décembre

Caffé: frutti e fiori
Café: fruits et fleurs

Marisa, Flavio e Giovanni



 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat