čtvrtek 25. listopadu 2021

Návštěvy

 

 

 

Návštěvy


Do mnoha zemí vysílá papež velvyslance, kteří nesou titul “nuncius”. Plní dvojí funkci -jsou jednak součástí místní církve a zároveň komunikují s vládami. I ve Středoafrické republice funguje nunciatura. V těchto dnech naše diecéze Bouar přivítala na týdenní návštěvu nuncia Mons. Santiaga de Wit Guzmána, Španěla z Valencie. Navštívil některá města a diecézní komunity (v Niem, Baboua) a mezi nás do Baora dorazil minulý pátek v doprovodu biskupa z Bouaru Mons. Mirka Gucwy. Přivítali jsme ho před modlitbou nešpor, poté jsme se sešli u společné večeře. V sobotu ráno sloužil v 6 hodin mši, kolem 9. hodiny ráno odjel, aby pokračoval ve své další cestě po diecézi. Návštěva nuncia je slavnostním okamžikem, protože nám přináší objetí papeže a celé církve. Církev je zvláště zde ve Středoafrické republice velmi oddaná těm nejchudším a žije v jejich blízkosti.

V neděli ráno jsem sloužil mši v malé vesničce Barka Bongo, pak jsem jel do Bangui, abych se podíval na staveniště nového kláštera.

V Bangui jsem přivítal otce Davide Sollamiho, který je zodpovědný za provoz našich misií v italském Arenzanu, v úterý ráno s ním jedu do Baora. Zastavujeme se v našich školách, abychom pozdravili žáky. Nyní v nich máme celkem více než 1900 dětí, v mateřských školách jich je kolem 200 a v základních přes 1700. V následujících dnech bude otec Davide pořizovat fotodokumentaci pro potřeby projektu „Adopce na dálku“.

V sobotu odpoledne dorazili naši katecheti do školy „Nerviano“. Takto se jmenuje i komunita, která je tam přivítá, před lety název tento zvolila misijní skupina ze stejnojmenné lokality v Itálii. 

Je tu celkem 13 rodin, pocházejících z Bocaranga (7), Wantigera (1), Bozoum (2) a Baora (3). Každý katecheta je tu se svou manželkou a s dětmi (celkem jich je tam asi šedesát!).

Od pondělí začíná pro katechety školení (pod vedením otce Michaela), odpoledne se ženy učí šít, plést, pečovat o děti a základy hygieny.

Když jezdívám okolo, stavím se u nich, abych je pozdravil. Vídám tam ženy třeba s pletacími jehlicemi v rukou a děkuji všem, kteří se usilovně snaží, aby se tu tyto rodiny mohli učit!

Rodinám se věnuje zejména s. Biagina. V sobotu odpoledne ji doprovázím na setkání s nově příchozími. Když stane sestra Biagina před dětmi a jejich maminkami, rychle zapomíná na svých více než 70 let, a omládne aspoň o 30 let. Děti a maminky jsou skvělá cesta k mládnutí!


Baoro
Il Nunzio e il vescovo di Bouar
Le Nonce et l'éveque de Bouar


Macchinari dalla Russia per...?
Des machines russes pour l'exploitation de...?


Sr Biagina




Formazione delle mogli dei catechisti
Formation pour les femmes des catéchistes


Il cantiere di Bangui

Dobere


P.Davide Sollami

Kouisso Baguera


 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat