neděle 3. května 2020

Už dorazil!


Už dorazil!

Koronavirus, který dorazil do Středoafrické republiky v březnu, se postupně (yeke yeke, řeklo by se v sangu) v zemi šíří. Zpočátku měli první nakažení nějakou souvislost s Evropou. Brzy se tu ale bohužel objevili první „místní“ pacienti, čili ti, kteří se infikovali už zde. Zprvu pomohlo, že mezinárodní letiště v Bangui bylo brzy uzavřeno, ale hranice s Kamerunem bohužel uzavřeny nebyly. Respektive oficiálně uzavřeny byly, ale zákaz se nedodržuje. Permanentní pohyb lidí mezi těmito dvěma zeměmi (Kamerun má nyní už téměř 2 000 nakažených) přinesl to, co bylo nevyhnutelné. Dnes byly identifikovány první případy mimo Bangui, a to v Bouaru. Město leží poblíž hranic s Kamerunem a jen 110 km od Bozoum! K dnešnímu dni je v celé zemi 64 nakažených. Ve srovnání s údaji v Evropě je to jistě málo, ale pro zemi s tak křehkým systémem veřejného zdravotnictví, jako zde, je to hodně.

Ve středu jsem odjel do Bouaru, kde jsem dopoledne navštívil náš seminář v Yolé. Indické misionářky zde provozují malé zdravotní středisko. Společně jsme se radili, co můžeme udělat pro to, abychom se postarali o nemocné, aniž by sestry riskovaly své zdraví a také aby nebyli ohroženi zaměstnanci střediska.

V Bouaru jsem se setkal i s odpovědnými Diecézní zdravotnické komise, se kterou jsme připravili podpůrný program, distribuci léků a ochranného vybavení, který jsme v těchto dnech dostali od Italské Charity. Italská biskupská konference poslala do Afriky pomoc nemocným s nákazou Covid-19 a my doufáme, že se dostane i k nemocným v našich nemocnicích. Tady v Bozoum je prozatím vše v klidu. Možná až příliš v klidu. Problém nákazy se tu totiž nebere příliš vážně, tržiště fungují bez omezení a stejně tak probíhá i cestování. Prozatím.

V posledních dnech přesouvají čínské společnosti některé stroje k těžbě zlata na jiná místa. Teoreticky by se měli postarat o to, aby obnovily původní koryto řeky do stavu, v jakém bylo před jejich příjezdem. V praxi to ale vypadá tak, že řečiště zničili a řeku ponechali svému osudu, i s horami štěrku a s krátery, které jsou plné vody. Za posledních 10 dní se v nich utopilo už sedm lidí!



Liquore in sacchetti...
Liqueur en sachet





Žádné komentáře:

Okomentovat