sobota 23. května 2020

25 let (a něco k tomu)



25 let (a něco k tomu)

Dnes je čtvrtek 20. května, i zde ve Středoafrické republice slavíme svátek Nanebevstoupení Páně. Zatímco prudce pršelo, asi se dvanácti lidmi jsem ráno slavil mši. Časté deště a silné bouřky tu teď nejsou výjimkou, protože máme období dešťů. Nevlídné počasí ale odrazuje věřící vydat se na mši.

Stavba kaple ve vesnici Bokongo pokračuje a my doufáme, že brzy budeme moci nainstalovat střechu. Dokončovací práce už pak snad nebudou trvat déle než měsíc nebo dva. Koronavirus se ve Středoafrické republice dál šíří, nemocných bylo minulý týden 260, k dnešnímu dni stoupl jejich počet na 436.

V pondělí přišly ale i dobré zprávy. Dokonce hned čtyři! Církev v Itálii rozhodla o mimořádném přidělení finančních prostředků na pomoc Africe. Italskou Charitu jsme žádali o pomoc formou čtyř projektů, které směřovaly do nemocnic v Nim, Niem, Maigaro a Wantigera a tou dobrou zprávou je, že všechny projekty budou podpořené. S touto pomocí můžeme teď nakoupit další roušky, kombinézy, ochranné rukavice a vybavení pro realizace vyšetření a léčbu nemocných.

Včera, ve středu 19. května, slavil otec Norberto Pozzi 25. výročí svého vysvěcení na kněze. Uspořádali jsme pro něj malou oslavu. Přijelo pár spolubratrů z jiných komunit a všichni zahrnuli otce Norberta přátelskou pozorností. V 10:30 jsme slavili mši, předsedal jí biskup Mirek Gucwa, který přijel z Bouaru. Byla to skvělá příležitost poděkovat Bohu za dar kněžství a poděkovat také otci Norbertovi za jeho věrnost a práci.

Otec Norberto pochází z italského města Lecco (oblast Lombardie), do Středoafrické republiky přijel v roce 1980 jako dobrovolník. Původním povoláním je geometr, se zkušenostmi stavitele a mechanika, je schopný a zvyklý tvrdě pracovat. Po návratu do Itálie se tehdy vydal na cestu do Řádu karmelitánů a v roce 1995 se stal knězem a vrátil se do Středoafrické republiky. Pracuje hlavně v okolních vesnicích kolem Bozoum.












Žádné komentáře:

Okomentovat