sobota 25. dubna 2020

Stavění a destrukce...



Kpari
Stavění a destrukce...

Kvůli koronaviru jsou zavřené školy, život farnosti se sice trochu zpomalil, ale na nedostatek práce si stěžovat nemůžeme. P. Norberto dokončil střechu „katedrály“ v Kpari, což je vesnice, vzdálená 10 km od Bozoum. Ve vesnici Bokongo, která leží 15 km od Bozoum směrem k Bossemptele, také začaly už vyrůstat obvodové zdi na stavbě nového kostela.

V pondělí proběhlo první zasedání „krizového výboru pro řešení koronaviru“, které svolal prefekt Bozoum. Scénář bohužel zůstává dost ponurý: vyhlášené předpisy (dodržování vzdáleností, zákaz shromažďování a především zákaz cestování) nejsou respektovány a pokud jde o ochranu zdraví, nic není zajištěné. Ve Středoafrické republice je aktuálně 19 pozitivních případů, ale v Kamerunu, který leží v těsném sousedství našeho okresu (a Kamerun je od nás opravdu nebezpečně blízko...), mají již 1 440 nakažených. Hranice byly sice oficiálně uzavřené, ale v praxi to neplatí: mezi středou večer a čtvrtkem ráno přes ně projely čtyři velké autobusy plné lidí. Mezi posledními hlášenými případy nakažených už existují tři případy těch, kteří se nakazili právě v Kamerunu.

Ve středu odpoledne jsme absolvovali setkání v Bouaru s biskupem a se zástupci diecézních nemocnic. A přestože tento virus velmi zasáhl Itálii, Italská biskupská konference darovala finance na pomoc Africe, aby se mohla vypořádat s pandemií. Byly určené na nákup léků, zdravotního vybavení, ochranných prostředků a na osvětu.

Právě v těchto dnech vydala Amnesty International zprávu, která zkoumala problém působení čínských společností, těžících zlato z řeky Ouham v Bozoum. Titulek článku je zcela jasný: „JE NALÉHAVĚ NUTNÉ, ABY VLÁDA ZASTAVILA TĚŽEBNÍ PRÁCE VE ZLATÝCH DOLECH V BOZOUM“. Zpráva odsuzuje znečištění přírodních zdrojů, porušování lidských práv a nelegální export, z něhož nemá prospěch ani místní obyvatelstvo, ani stát. Další dokumentace z IPIS (International Peace Information Service), která byla publikovaná v minulých týdnech, zkoumá pracovní podmínky v dolech, ve kterých lidé pracují ručně (včetně posuzování i mechanizovaných dolů v Bozoum). Je strašné znát oficiální údaj, že Středoafrická republika v roce 2019 vyprodukovala 142 kilogramů zlata. Ve skutečnosti však bylo vytěženo nejméně 5 720 kg zlata. Ano, 5 720 kilogramů!

Je to velmi bohatá země, a přitom tak velice chudá!

Zde je zpráva:

Francouzsky:

https://www.amnesty.org/download/Documents/AFR1920312020FRENCH.PDF

Anglicky:

https://www.amnesty.org/download/Documents/AFR1920312020ENGLISH.PDF

Čínsky:

https://www.amnesty.org/download/Documents/AFR1920312020CHINESE.PDF

A zde je studie IPIS:

https://ipisresearch.be/publication/mapping-artisanal-mining-sites-western-central-african-republic/ 

Bokongo




Carmel, Bangui

Fiume Ouham, gennaio 2020
Fleuve Ouham, janvier 2020


Žádné komentáře:

Okomentovat