čtvrtek 11. května 2023

Pokračujeme s odvahou dál!

 

 


Pokračujeme s odvahou dál!

Minulý čtvrtek, 4. května, jsme zde v Baoro uzavřeli druhý ročník školení pro katechety. Z celé diecéze tu bylo 15 rodin, které společně žily, pracovaly, modlily se a studovaly. Dnes dostali katecheté od biskupa pověření působit na místech, odkud přijeli. 

Další den, v pátek, jedu do Bangui, abych navštívil staveniště nového kláštera. Večer přijíždějí z Prahy Jana a Ludmila z neziskové organizace SIRIRI o.p.s., aby navštívily řadu projektů, které organizace podporuje. Zejména budou navštěvovat školy, které pracují s metodou „Škola hrou“.

V sobotu brzy ráno vyrážíme do Baora, kam přijíždíme v poledne. V dalších dnech doprovázím Ludmilu a Janu při jejich návštěvách škol. Metodu „Škola hrou“ vytvořil tým českých pedagogů ve spolupráci se středoafrickými učiteli a umožňuje dětem učit se hrou, učit se tvořivě přemýšlet a spolupracovat. Součástí programu je v první třídě (v SAR je to CI) velkou novinkou výuka v mateřském jazyce, kterým je sango.

V úterý odpoledne odvážím jednoho z katechetů, kteří absolvovali rok formace v Bocaranga. S manželkou a 6 dětmi se vracejí do vesnice Igwe, což je vesnice uprostřed buše, vzdálená 60 km od Baora. Do Igwe přijíždíme po dvou a půl hodinách jízdy, rodinu vítá celá vesnice!

Ve středu ráno zahajujeme s našimi studenty automechaniky školení o vodních čerpadlech. Naučí se opravovat ruční čerpadla, která jsou v mnoha vesnicích po celé zemi.

Ve středu odpoledne odjíždím do Bozoum, abych doprovodil Janu a Ludmilu v jejich další cestě po SAR. Přijíždíme na misii v Bozoum. Právě dnes jsou to přesně tři měsíce od dne, kdy došlo k explozi auta otce Norberta. Pokračujeme s odvahou dál. 


 

 

 

 

 

Ludmila

 

 

 

Igwe

 

Scuola meccanica di Baoro: riparazione delle pompe
Ecole mécanique de Baoro: formation pour la réparation des pompes

 

 

 

 

Inizio lavori per la scuola di Bawi
Démarrage des travaux pour l'école de Bawi

 

 

Bozoum
 



Žádné komentáře:

Okomentovat