čtvrtek 25. května 2023

Biřmování v Baoru a v okolí

 




Biřmování v Baoru a v okolí

V neděli 28. května bude velký svátek Letnic, seslaní Ducha svatého si připomínáme 50 dní po Velikonocích.

I v uplynulých dnech už jsme slavili Letnice s přijetím svátosti biřmování ve vesnicích Dobere a Igwe a pak přijde na řadu Baoro.

Minulý pátek 19. května jsem jel do Bayanga Didi, abych se účastnil ověřování znalostí těch, kteří tuto svátost budou přijímat. Je to teď v této oblasti o něco klidnější, takže mohl být zase obnoven provoz školy v Yoro a v mateřské škole v Bayanga Didi.

Večer se vracím do Baora, kde se setkávám s biskupem Mirkem Gucwou, který přijel z Bouaru a pár dní tu s námi zůstane.

V sobotu ráno vyrážím dost brzy ráno do Dobere, což je vesnice vzdálená od nás 50 km směrem k Bangui. Zde máme 48 zájemců o biřmování z vesnic Mbormo, Bawi, Balembe a Dobere.

Když končím udělování svátosti smíření, přijíždí biskup a setkává se s biřmovanci, vysvětluje dar Ducha svatého a význam svátost biřmování. Kolem 10. hodiny zahajujeme mši. Ženy z vesnice připravily jakýsi látkový vlastnoručně vyrobený koberec. Jakoby tím chtěly vyjadřit nadšení z toho, že mohou ve své obci slavnostně přivítat biskupa. Mše končí kolem 13. hodiny, něco sníme a vracíme se do Baora.

Také zde v neděli oslavíme biřmování pro ty, kteří jsou z města a sousedních vesnic. Biřmovanců máme 68, jsou to mladí lidé a dospělí. Mnozí jsou oděni v červené barvě, což je liturgická barva Letnic.

V pondělí ráno odjíždím do Igwe. Je to sice jen 60 km, ale jízda trvá skoro dvě hodiny. Vesnice je velmi malá (jen 12 domů). Katechetka nedávno dokončila formaci a proto jsme si přáli přijet právě sem, abychom tuto malou komunitu podpořili. V obci je teprve pár dní nově zprovozněná studna, kterou jsme tu nechali vybudovat. Sešlo se tu 31 biřmovanců z vesnic Bayanga Didi, Yoro a Samba Bougoulou.

Zatímco zpovídám, přijíždí biskup s ministranty a poté se setká s biřmovanci. Mši svatou slavíme v malé kapli se slaměnou střechou. Vše je sice prodchnuté velkou skromností, ale síla Ducha svatého nám nechybí. Ba právě naopak!

Lidé z Igwe jsou za tuto oslavu moc rádi. V obětním průvodu dokonce přinášejí živou kozu. Jako dárek pro biskupa!





Dobere


Baoro


Igwe

Žádné komentáře:

Okomentovat