středa 25. ledna 2023

Padající stromy a rostoucí počet útoků rebelů

 

 

 

 

Padající stromy a rostoucí počet útoků rebelů

V posledních dnech jsem navštívil nejzapadlejší vesnice, např. v pátek odpoledne jsem odjel do Bayanga Didi. Bylo mi řečeno, že na silnici leží spadlé stromy, takže jsem si nebyl jistý, jestli cestu zvládnu. Navzdory tomu se mi podařilo v pořádku tam dojet, za necelé tři hodiny jsme zdolali 72 km dlouhou cestu, procházející jestě vesnicí Igwe.

Po nočním odpočinku (oživil nám ho plch, potulující se po místnosti, ve které jsme spali), vyrážíme v sobotu ráno do Sinafora. Původně to měla být pěší cesta dlouhá asi 7 km do Yoro a Sinaforo, ale museli jsme přidat ještě další 2 km, protože přes cestu ležel veliký spadlý strom, který bylo nutné obejít.

Během doby, kdy jsme spadlý strom obcházeli, k nám přijíždí kluk na motorce a oznamuje nám, že v Yoro (2 km od nás) jsou rebelové. Rozhodnu se přesto v cestě pokračovat a po pár minutách přijíždí další motorka a dozvídáme se, že rebelové jsou už pryč. Pokračujeme tedy dál a doufáme (a modlíme se), že je cestou nepotkáme. Přicházíme do Yoro, kde potkáváme vyděšené lidi, jak se pomalu vracejí domů. Pokračujeme do Sinafora, kam dorazíme po hodině a půl chůze.

Čeká tu na nás prakticky celá vesnice, ve všech lidech ale ještě doznívají obavy, že kvůli rebelům nedorazíme. Při mši pak křtím malého chlapečka jménem Gaston, mše je velmi živelná. Pod rozpáleným poledním sluncem se vydáváme na zpáteční cestu. Jdeme k autu pěšky a poslední kilometry se nám zdají nekonečně dlouhé.

V Bayanga Didi se po krátkém odpočinku setkávám s učiteli školy, která byla po delší pauze letos zas otevřena. V první třídě je více než 120 dětí, což je moc dobrá zpráva. Pak jsem zapnul videoprojektor a promítal film s biblickou tématikou, šlo o příběh Josefa.

V neděli ráno, po téměř dvouhodinovém zpovídání, sloužím mši. V dnešním evangeliu mluví Ježíš o blížícím se Božím království. V promluvě srovnávám vládu v zemi, která se soustředí víceméně jen na hlavní město a pro vesnici jako Bayanga Didi nedělá téměř nic s královstvím, v kterém zná Bůh každého jeho jménem. Bůh navštěvuje i tuto malou zapomenutou vesnici.

Odpoledne odjíždím do Baora. Jakmile dorazím na misii, dozvídám se zprávu o hrozném útoku na vesnici Beloko, ležící asi 200 km od Baora u hraničního přejezdu. Rebelové tam zaútočili na konvoj, poblíž je tam základna ruských žoldnéřů a středoafrických vojáků. Došlo k zabití 4 nebo 5 lidí, zničení celního úřadu a několika kamionů... Tato událost obrovsky zvyšuje napětí v oblasti i proto, že už za pár dní, od 27. do 29. ledna (pátek, sobota a neděle) se má v Bozoum konat Zemědělský veletrh. A my velmi doufáme, že se bude moct v pořádku uskutečnit!

 

 

In strada
en route


Bayanga Didi



Sinaforo

Animaletti da compagnia...

Film a Bayanga Didi
La projection du film à Bayanga Didi

 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat