pátek 13. ledna 2023

Zasít a sklízet

 

alunni in fuga...
les élèves en fuite

 

Zasít a sklízet

Když naši první spolubratři v roce 1971 přijeli do Středoafrické republiky, záhy začali snít o zakořenění karmelitánské rodiny mezi obyvateli země. Jejich první kontakty byli s rodinami, s laiky a v roce 1983 se pro mladé muže otevřel vzdělávací a formační seminář v Yolé. Karmelitánská rodina se začala rozrůstat a dnes je ve Středoafrické republice už více středoafrických spolubratrů než těch italských.

V těchto dnech se naše komunita ještě víc rozrostla. V pátek 6. ledna složili tři mladí muži (bratr Aimé, bratr Alfred a bratr Wilfrid) slavnostní sliby, slíbili Bohu, že budou navždy žít v čistotě, chudobě a poslušnosti. V pátek odpoledne se při této příležitosti mnoho z nás sešlo v St. Elie, v klášteře v Bouaru. Obřad byl velmi emotivní: nejprve odevzdali rodiče těch tří mladých mužů v jednoduchém gestu, které odpovídá místní kultuře, své syny Bohu. Po promluvě hlavního předsedajícího se celé shromáždění modlilo, tři mladí muži tu silnou chvíli prožívali v leže na zemi.

Potom jeden po druhém vložili své rozhodnutí formou slibu do rukou provinciála, otce Saveria a stvrdili ho svým podpisem. Po tomto slavnostním gestu byli ti mladí muži srdečným obejmutím přijati do karmelitánské rodiny. Další den, v sobotu, následuje další slavnost: jiní tři muži byli vysvěceni na jáhny, bratr Regis se stal knězem.

V pondělí jsme se sešli v Bouaru, abychom všichni společně přemýšleli a vyměňovali si názory, a to jak s našimi staršími respektovanými otci, tak s mladými spolubratry. Sjeli se zástupci ze všech našich misijních domů ve Středoafrické republice - z Bozoum, Baora, Bangui a z Bouaru. 

V úterý jsem vyrazil do Bozoum, abych se podílel na přípravách na Zemědělský veletrh, který se tu bude brzy konat. Odjel jsem tam i se spolubratry z Itálie (otec Andrea Bello a otec Matteo Colzani) a s lékařkou Natalinou Pepe. Pracuje nyní v Baoru.

Bohužel tu zas narůstá napětí. V předchozích dnech útočili rebelové poblíž silnice mezi Bouarem a Bozoum. Když jsme dorazili do města, viděli jsme žáky základní školy utíkat ze školy. Brzy se ukázalo, že důvodem toho chaosu je zpráva, která se rychle šíří městem, že okolím Bozoum „procházejí“ ozbrojení muži.

Po celé zemi teď bohužel panuje velký strach, skoro až psychóza.

 

Fraternità Carmelitana
Fraternité carmélitaine


fr. Alfred, fr Wilfrid, fr Aimé

 


 

 

fr Wilfrid

 

fr Aimé
 

 

 

la dott.ssa Natalina Pepe

 

 

 

 

 















 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat