pátek 20. ledna 2023

Rizika a odvážné hlasy

 

 

 

 

Rizika a odvážné hlasy

Minulou neděli jsem odjel do Bangui, abych se zúčastnil kontrolního dne na staveništi nového kláštera.

V Bangui jsem navštívil centrum „Mama Carla“, věnované Carle Pagani, zakladatelce a duši organizace „Amici per il Centrafrica“.  Zřídili a provozují zde mateřskou a základní školu, střední pedagogickou školu, oční a zubní ambulanci a ještě mnoho dalších aktivit.

Potkal jsem tam přátele, které znám už mnoho let, Maurizia Pianella, Erika a Giuliana. Maurizio je zubař z Bologni, pracuje zde v SAR už několik týdnů, zejména se věnuje budoucím zubařům. Eric je z Burundi a pracuje jako zubař přímo v tomto centru. Giuliano Emiliani je dobrovolník, který je k dispozici v čemkoli, co je potřeba.

Obědváme společně (Giuliano je ještě navíc vynikající kuchař) a pak je beru s sebou na návštěvu staveniště nového kláštera v Bangui. V pondělí a úterý pracuji společně s tesaři z Baora, montujeme 40 rámů dveří a oken.

V úterý večer se setkávám s novým velvyslancem České republiky. Žije a pracuje v Nigérii, ale je zodpovědný za několik dalších zemí. Právě i Středoafrická republika teritoriálně spadá do jeho působnosti. Trávíme spolu nějaký čas, ve kterém sdílíme radosti i starosti Středoafrické republiky.

V těchto dnech měli výroční setkání biskupové a vyslali velmi silné a znepokojené poselství k situaci v zemi. Minulý týden vláda zdražila pohonné hmoty o více než 70 %. Těch (několik málo kilometrů) zdejších silnic je ve velmi špatném stavu a ojedinělé opravy se stávají příležitostí k obrovské korupci. V mnoha částech země (včetně Bozoum) nadále panuje riziková bezpečnostní situace a dochází k „prodeji“ pozemků, těžařských a lesnických koncesí Číňanům a Rusům...

Řešení? Začněte znovu od Krista, opusťme logiku „přítel-nepřítel“ a pojďme vstříc naději a budoucnosti. Je to obrovský úkol a my si ho nemůžeme dovolit nechat jít!

 


Le strade
les routes

il cantiere di Bangui
le chantier de Bangui

Louis e Patriot, falegnami
Louis et Patriot, ménuisiers



Giuliano, Maurizio ed Eric












 

 




Žádné komentáře:

Okomentovat