pátek 3. února 2023

Hrdost na veletrhu v Bozoum

 


Hrdost na veletrhu v Bozoum


Letošním konáním dozrál Zemědělský veletrh v Bozoum do věku své dospělosti. Tento rok jsme se dočkali 18. ročníku. Náš veletrh je v celé zemi zcela ojedinělou akcí, ve Středoafrické republice se nekoná nic srovnatelného. Jde jednak o prezentaci, ale i o prodej zemědělských produktů. Účastní se ho družstva ze širokého okolí, ti nejvzdálenější jsou z měst až na severu - z Ngaundaye, Ndimu a Bocarangy. To jsou regiony velmi poznamenané násilím. Právě tato družstva jsme chtěli za každou cenu podpořit.

Až do pondělí 23. ledna jsme si nebyli jisti, zda vůbec půjde veletrh zrealizovat. V celém regionu jsou přítomni rebelové a navíc všechny cesty, směřující do Bozoum, jsou buď poničené nebo neprůjezdné. Za běžných okolností cesta do Bocarangy znamená ujet 125 km, jenže teď se musí jet objížďkou přes Bouar, což znamená ujet 270 km! Tím se doprava značně prodražuje, vždyť se cena pohonných hmot za tři roky prakticky ztrojnásobila!

Poprvé zorganizovala tento veletrh diecézní Charita v roce 2004 a nadále v tom pokračuje za podpory italské nadace „Amicizia Missionaria“ a otců karmelitánů z Arenzana. Letos nám pomohla i spolupráce s belgickým sdružením Enabel, ti přispěli se zajištěním dopravy, výrobou a postavením stánků.

Pro Bozoum jsou to velmi významné dny, probíhá tu intenzivní obchodování. Obrat se letos pohybuje kolem 70 milionů středoafrických franků, což je kolem 105 000 eur. To je značná částka v zemi, kde je roční HDP 400 eur na obyvatele.

Ve středu odpoledne, před začátkem veletrhu, jsem s týmem Charity odjel z Baora do Bozoum. Na místě už byli dobrovolníci, což je dobře fungující parta lidí, z nichž každý svou práci už dobře zná.

Ve čtvrtek ráno jsme nainstalovali osvětlení, abychom na práci viděli i po večerním setmění. To už začala přijíždět první družstva. Tři kamiony dorazily z Bocarangy, další z Ndim a Ngaundaye. Přijely až pozdě v noci a následující den, protože uvízly v bahně pouhých 12 km od Bozoum. V pátek ráno 27. ledna bylo už vše připraveno. Studentům posledního ročníku z naší střední školy Sv. Augustina to v čistých nažehlených uniformách moc slušelo. Po celé tři dny trvání veletrhu jsou neocenitelní. Vítají přijíždějící družstva, evidují je a pomáhají s prodejem.

V 9 hodin přijíždí tým z Ministerstva zemědělství, je tu šéf kabinetu a ředitelé, všichni průběh celého veletrhu nadšeně sledují. Zahajujeme několika krátkými projevy a prezentací jednotlivých družstev. Během slavnostního defilé ukazují zemědělci s velkou hrdostí část svých produktů.

Po tomto slavnostním úvodním ceremoniálu obcházíme všechny stánky. Na závěr se zástupce ministerstva setkává s reprezentanty města a některými družstevníky. Dvě hodiny naslouchá, jakým problémům čelí obyvatelé Bozoum, jaká jsou jejich přání a naděje.

Stánky hýří barvami a prodejci rozdávají úsměvy. Výsledek jejich mnohaměsíční práce tady teď ústí do nádhery, radosti, prezentace pozitivní ukázky zemědělství a potěšení z úspěšného prodeje tolika produktů v tak krátkém čase.

Odpoledne začínají návštěvy městských zeleninových zahrádek.

Na závěr nás čekají dvě velká milá překvapení: prvním je, že se počet účastníků této soutěže o nejhezčí městskou zeleninovou zahrádku letos zdvojnásobil, celkově jde o plochu větší než 5 hektarů. A druhým je to, že z těch 39 soutěžících patří pět zahrádek mladým středoškolákům z města. Je to znamení, že práce v zemědělství je reálně vnímaná jako dobrá příležitost k růstu a rozvoji.

V sobotu ráno veletrh pokračuje a my, jako hodnotící porotci, pokračujeme v návštěvách i ostatních míst, protože nechceme nikoho zklamat. Naše únava jde zcela stranou tváří v tvář nádheře zahrádek, které vypadají jako vymalované, s množstvím zeleniny, jejíž zelená barva vystupuje pod žhnoucím sluncem z červené země. 

V sobotu odpoledne vyhodnocujeme výsledky: jde vlastně o dvě soutěže, jedno hodnocení je pro vystavovatele a v druhém jde o celkový dojem ze zahrádek. Ti, kteří dostali od porotců nejlepší hodnocení, budou odměněni.

V neděli ráno sloužím mši svatou v 6.15, veletrh dál pokračuje. Odpoledne končí předáním cen vystavovatelům nejkrásnějších zeleninových zahrádek a také pěti chlapcům a dívkám, kteří prezentovali vlastní zahrádku.

Všechno probíhá v jednoduchosti a skromnosti, přesto je vidět ve tvářích oceněných mužů, žen a mladých obrovská radost a hrdost. Proto není náhoda, že název veletrhu je „Hrdost být zemědělcem“.

 

 

La Fiera
La Foire

 

La valle degli orti
La vallée des jardins potagers

 

 

Gli alunni del liceo St Augustin
Les élèves du Lycée St Augustin






















 


Žádné komentáře:

Okomentovat