pátek 6. ledna 2023

Poslání a bratrství

 

 


Poslání a bratrství

V evangeliích posílá Ježíš své učedníky do světa „ve dvojicích“, aby připravili srdce lidí na jeho příchod. Zástupci církve toto rozhodnutí komentují tak, že Ježíš chce, aby společenství a vzájemné bratrství byly prvním místem, na kterém se svědčí o jeho Království. A přesně to v těchto dnech prožíváme.

Ve čtvrtek 29. prosince ráno jsem se vydal na cestu se středoafrickým spolubratrem otcem Cyriaquem a s otcem Igorem, francouzským spolubratrem. Vyjeli jsme společně do nejzapadlejších vesnic. Po téměř třech hodinách jízdy přijíždíme do Sinafora, vesnice vzdálené 80 km od Baora.

Zde čekáme, až se vrátí katecheta, který si popletl termín naší návštěvy. Pak slavíme eucharistii v chýši, sloužící jako kostelík. Na konci mše dáváme dětem míč, který jsme jim přivezli, což ve vesnici odstartovalo velkou zábavu a poněkud jim tam splašilo kozy a slepice.

Pokračujeme dál do vesnice Yoro, kde nocujeme. Odpoledne jedeme k řece Nana, ta je ještě o pár kilometrů dál. Tam nacházíme pět kontejnerů a velký buldozer, používaný k bagrování řeky. To je vše, co zbylo po Číňanech, kteří tu před třemi lety tábořili, když hledali zlato. Je to podobný příběh, jaký se odehrál i v Bozoum…

Dne 30. prosince církev slaví svátek Svaté rodiny, je jí zasvěcena kaple v Yoro. Právě zde v pátek ráno slavíme slavnostní mši svatou, otec Cyriaque uděluje 16 malým dětem svátost křtu.

Odpoledne jedeme do několik kilometrů vzdálené vesnice Bayanga Didi. Otec Igor tu poprvé ochutnává maso z hada, které připravil katecheta. Stejně jako předchozí den i v Yoro promítáme krásný film o Narození Páně. V sobotu 31. prosince dopoledne slavíme mši svatou a opět křtíme. Odpoledne se vracíme do Baora.

Je sice poslední den v roce, ale únava těch posledních tří dnů mě přiměje jít si brzy lehnout. Ostatně nový rok začne tak jako tak. Modlím se a přeji si, aby byl ten nový rok časem milosti pro celé lidstvo.

V Baoru nás zastihla zpráva o smrti papeže Benedikta XVI., velkého muže víry, hlubokého a prostého teologa, který velmi miloval Afriku. V roce 2011 řekl po návratu z Beninu: "Navzdory utrpení a chudobě je život v Africe radostný. Je radost být lidským tvorem, protože být člověkem zároveň znamená být milován Bohem".

V pondělí brzy ráno vyrážím do Bangui: práce na novém klášteře pokračují, byť pomalu, účastním se tam každotýdenního kontrolního setkání na stavbě.

A stejně jako všude jinde zažívám i zde radost ze vzájemného bratrství a pospolitosti. Kromě místní komunity jsou tu teď také spolubratři z Itálie, přiletěl provinciál P. Saverio, P. Andrea Bello a P. Matteo Colzani, a také lékařka Natalina.

Ve středu ráno se společně vydáváme z Bangui do Baora.







Un pallon, ed è festa!
Un ballon, et la fete commence!

Sinaforo


Ex cantiere cinese per la ricerca dell'oro
Ancien chantier chinois pour l'exploitation de l'or

 

 

Yoro

 

P.Cyriaque

 

 


Bayanga Didi

 

Cantiere del nuovo convento di Bangui
Chantier du nouveau couvent de bangui

 

P.Arland, p.Federico e p.Saverio


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat