pátek 2. prosince 2022

Slunce svítí a občas je mlhavo

 

 

 

Slunce svítí a občas je mlhavo

Je 1. prosince. Před 64 roky byla vyhlášena Středoafrická republika, která se o dva roky později, 13. srpna 1960, získala nezávislost. Tenhle státní svátek se tu slaví velmi emotivně. Dnes probíhají ve městech po celé zemi tradiční veliké oslavy. V rámci možností je to pojaté jako velká "paráda" - defilé studentů, vojáků, různých spolků, politických stran, firem a všech, kteří mohou a chtějí se prezentovat.

Průvod se připravuje s velkým časovým předstihem a to už od začátku listopadu. Veškerý provoz na silnicích pak bývá zastaven, aby mohl probíhat nácvik průvodů, zejména těch školních. Přitom od listopadu do Vánoc běží školy na plné obrátky, a když se během listopadu uzavírají silnice, nikoho asi ani nenapadne, že by se mohlo zkoušet i jinde, třeba na školních dvorech... Navíc už roky nebývá dnem oslav přesně 1. prosinec, ale často se slavení přesouvá na jiný den, a to z různých důvodů někdy podle rozmaru úředníků.

Dnes ráno zde v Baoru začaly oslavy kolem 9. hodiny příjezdem úředníků, zpěvem státní hymny, vojenskou přehlídkou a následovaly průvody škol. Nejkrásnější jsou vždy děti ze školky, které už jako 3-4 leté pochodují s velkým odhodláním a tu a tam pobaví tím, že něco popletou.

Máme tu teď období sucha, takže asi do března nebo dubna nezaprší. Zato sociální a politické klima zůstává velmi zamlžené. V pondělí údajně zažili na ruské vojenské základně v Bossangoa letecký útok. V úterý bylo přepadeno auto s Číňany, pravděpodobně tu v okolí hledali zlato. Jeden voják byl zabit, další zraněn a dva Číňané byli zajati jako rukojmí. A to na silnici do Niem, 40 km od Bouaru (a 100 km od Baora).

Navíc již déle než šest měsíců jsou na oficiálním trhu nedostupné pohonné hmoty. Tedy na černém trhu se sehnat dají, ale za téměř dvojnásobné ceny.

Slunce sice svítí, ale přesto je zataženo. S nadějí a modlitbou doufáme v to, že dnešní oslavy nebudou jen jakousi epizodou v závorce, ale výchozím bodem a restartem.


Zoungbe 

 

 

 

I bambini della scuola materna "Il Germoglio"
Les enfants de l'école maternelle "Il germoglio"






Gli alunni della Scuola Meccanica
Les élèves de l'école Mécanique



 

 


 

 






 

Žádné komentáře:

Okomentovat