čtvrtek 22. prosince 2022

Výjimečná oslava a výjimečná návštěva

 

Il Cardinal Dieudonné Nzapalainga

 

Výjimečná oslava a výjimečná návštěva


Vánoce se už velmi blíží, tyto dny jsou pro nás jaksi hodně "šumivé". V pátek jsem se vrátil z Bangui a celou sobotu jsem strávil v Barka Bongo, vesnici ležící 40 km od Baora. Zde se totiž sešli křesťané ze čtyř sousedních vesnic (Bawi, Zoungbe, Barka a Balembe), aby se ponořili do ztišení, modlitby a sdílení. Říkají tomu „be nzoni“ (dobré srdce): je to čas, kdy se lidé z vesnic scházejí, aby si navzájem pomáhaly, a to i materiálně. 

Ráno nabízím zamyšlení o svátosti smíření, pak následuje mše svatá. Po obědě (společně sdíleném, všichni něčím přispěli) začínáme s „dodo ti times“: taneční průvod s dary. Křesťané z každé vesnice přitančí a přinášejí své dary, které jsou pak věnované hostitelské vesnici. „Vítězem“ je vesnice, která darovala nejštědřeji a bude mít právo uspořádat stejnou akci za rok či za dva.

V neděli sloužím mši v Samba Bougoulou, 35 km daleko od nás směrem na Carnot. Ve středu 21. prosince vítáme v Baoru výjimečného hosta, přijel biskup z Bangui, kardinál Dieudonné Nzapalainga.

Je to muž mimořádné víry a odvahy, právě mu vyšla krásná kniha ve francouzštině a italštině: "Přišel jsem přinést mír”. Kniha je o boji odvážného kardinála uprostřed chaosu, vřele doporučuji.

V těchto dnech navštěvuje ty nejrizikovější oblasti naší diecéze. Oblasti, do kterých se kromě misionářů a několika málo dalších nikdo neodváží jet. Pohybují se v nich povstalci, kteří útočí, přepadávají, rabují a udržují civilní obyvatelstvo pod neustálým strachem. Týden bude kardinál objíždět města Niem, Bocaranga, Ngaundaye, Mann a zastaví se i v menších vesnicích. V některý školách měly děti v rukou tabulky a na nich napsanou prosbu - „pomoc“.

Na zpáteční cestě se kardinál zastavil u nás v Baoru, uspořádali jsme příjemné setkání s mladými lidmi ve státní střední škole a další setkání s farním společenstvím ve škole pro katechety.

Sončím přáním radostných Vánoc a udělám to (někteří to už dostali) s Mathieu... Kdo je Mathieu? Před pár týdny jsme dokončili stavební práce na kapli ve vesnici Kouisso Baguera, 7 km od Baora. Uspořádali jsme pak slavnostní mši za přítomnosti biskupa, zpívalo se a tancovalo, prostě to bylo se vším, co provází liturgii v Africe.

Na závěr jsem požádal biskupa, aby Mathieu předal malou odměnu, šlo o sošku Dítěte Ježíše. Mathieu je hluchý a němý, nic neslyší a kromě pár slov ani nemluví. Ale během prací byl na stavbě každý den a pomáhal. Jednoduše, s velkou radostí a ochotou. Přitom je tím, kdo patří ve vesnici k těm posledním. Zrovna on je nejvstřícnější a nejveselejší. Biskup na něj zavolal, lidé poblíž něho mu dali znamení, aby přišel a přijal ten malý dárek. A on ho přijal s velkou úctou, oči mu zářily radostí a dojetím.

Tento rok vám proto přeji všechno dobré právě společně s Mathieu. Vánoce totiž nejsou o zábavě! Vánoce jsou o tom, že Bůh bere člověka, a to opravdu každého člověka, natolik vážně, že učiní člověkem i sám sebe.

Protože Vánoce, to zrozené dítě, to je tak významná událost, že změnila svět. Bez ohledu na to, jestli tomu věříme nebo ne. Protože Vánoce, Bůh, který se stává člověkem, je Emmanuel: Bůh s námi. Vánoce jsou velmi revoluční událostí: „Každý člověk je výchozím bodem božské činnosti, která je zcela rozhodující a zcela nenahraditelná”. (R. Guardini).

Spolu s Matthieu vám tedy přeju radostné Vánoce! Otec Aurelio

 

i giovani all'ascolto del Cardinale
les jeunes à l'écoute


Barka Bongo

 

 







Ecole des catéchistes, Baoro






Samba Bougoulou






 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat