neděle 18. prosince 2022

Dobrá práce!

 

 

 


Dobrá práce!

Tak jsem zase tady, i když s malým zpožděním. Právě jsem se totiž vrátil z Bangui, kde jsem měl několik velmi intenzivních pracovních dnů.

Víkend byl docela nabitý. V sobotu odpoledne jsem se vydal do Igwe, malé vesničky uprostřed savany. Šedesát kilometrů jízdy oblastí s ohořelými stromy, což je jev charakteristický pro toto období. V Igwe nás čekala malá komunita, shromážděná v malé skromné kapličce se slaměnou střechou.

V neděli ráno jsme slavili v Balembe, což je vesnice vzdálená 42 km po silnici směrem k Bangui. I zde nacházím navzdory chladu těchto dnů (bývá v noci 12 stupňů) sympatickou partu křesťanů.

Okamžitě pokračuji dál směrem do Bangui, protože z Itálie sem teď přiletěli Enrico Massone (přijíždí do Středoafrické republiky věrně už od roku 1987 a pomáhá nám s různými stavebními prácemi) a Giovanni Grossi Bianchi, architekt, který navrhl nový klášter v Bangui.

S Giovannim jsme v den, kdy nepracujeme na stavbě, navštívili město Boali, které je vzdálené 90 km od Bangui: jsou zde velmi krásné vodopády.

V pondělí se zas pouštíme do práce a začínáme s montáží kleneb, které budou tvořit strop místností. Myslím, že to budou historicky první klenby v celé Středoafrické republice! Z Itálie jsme si nechali připravit kovové formy, na které Enrico se zedníky pokládá pálené cihly.

Tomuto řešení jsme dali přednost před variantou železobetonu a to z estetických i tepelně izolačních důvodů. Vnesli jsme sem tím zcela nový stavební prvek.

Ve středu ráno odstraňujeme formy a klenba se odhaluje v celé své kráse. Jak krásné je vidět nadšení a úžas místních zedníků, kteří tuto techniku ​​objevují poprvé.



le volte del nuovo convento
Les voutes du nouveau couvent




Enrico Massone





fiore di caffé
fleur du café



Cascate di Boali
Chutes de Boali



Orchestra della cappella di Igwe
L'orchestre de Igwe


 

Žádné komentáře:

Okomentovat