sobota 26. listopadu 2022

Mise

 

 

Partenza per la scuola dei catechisti
Depart pour l'école des catéchistes
Mise

V těchto dnech se v naší diecézi otevírají už tři „školy pro katechety“, jsou to školicí centra, kde budou katecheté a jejich rodiny příštích šest měsíců žít, studovat a připravovat se na toto své poslání. Katecheta tu má v našich křesťanských společenstvích velký význam; kromě vyučování katechismu je to on, kdo řídí denní a nedělní modlitby ve vesnicích, kam může kvůli velké vzdálenosti kněz přijíždět jen výjimečně. Je to on, kdo radí, vede a pomáhá ostatním ve vesnici růst ve víře a lásce. Je to velká mise a je vždy krásné a dojemné vidět, když tyhle rodiny odjíždějí a opouštějí pro ten velký krok na čas svou vesnici!

V neděli jsem odjel celebrovat mši do Barka Bongo, což je 43 km daleko od Baora. Tuto příležitost jsem využil k tomu, abych vzal s sebou katechetu a jeho rodinu a přivezl je do Baora, kde spolu s dalšími 15 rodinami z celé diecéze zažijí „školu katechetů“.

Hned v pondělí katecheté zahájili výuku. Jejich manželky absolvují řadu kurzů, aby mohly být nápomocné ostatním ženám ve vesnici. Odpoledne se budou učit plést a šít. To je jedna z mnoha činností, kterým se sestra Biagina s nadšením věnuje už celých 48 let, které tráví tady ve Středoafrické republice!

Teď právě ji vezu do Bangui, protože se musí odjet léčit do Itálie. Doprovázíme ji modlitbami za její zdraví s nadějí, že se vrátí.

Mezitím v Bangui pokračují práce na stavbě nového kláštera. S truhláři budeme osazovat dveřní a okenní rámy a stavební firma se na jiném místě soustředí na vybetonování poslední části stropní desky.



Barka Bongo

Suor Biagina


Cantiere del nuovo convento
Le chanitier du nouveau couvent



L'albero del caffé
l'arbre du café



 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat