pátek 9. prosince 2022

Je to tak krásné!

 

 

 

Balembe 
 
Je to tak krásné!

Máme za sebou skvělý týden. V pátek 2. prosince jsem se vydal navštívit ty nejzapadlejší vesnice. Vyjel jsem jako obvykle hodně brzy ráno a jelo nás víc -ještě koordinátor našich škol a dva spolupracovníci z Charity.

Když jsme po dvou a půl hodinách jízdy přijeli do 75 km vzdálené vesnice Yoro, bylo už skoro 8 hodin ráno. K mému velkému překvapení vidíme, že je škola otevřená, ve všech třech třídách se učí a jsou přítomni všichni žáci. Je to poprvé, co jsem viděl tuto školu v provozu!

Totéž se děje v Bayanga Didi. Zde ještě před pár týdny sloužila škola jako kozí farma a poslední výuka, jejíž datum bylo stále ještě napsáno na tabuli, tu bylo 23. dubna 2021! V pátek vidíme víc než 70 dětí učit se v obou třídách. O úklid interiéru i exteriéru školy se postarali rodiče školáků.

Slíbil jsem učitelům, že pro ně najdu podporu formou aspoň malé měsíční odměny a je vidět, že to funguje. Také pro školku v Bayanga Didi jsme našli pomoc. Vloni tu provoz školky zahájili, teď jsme jim přivezli velký stan, dárek od Unicefu, hned ráno jsme ho postavili.

Po mši odjíždíme a znovu děláme zastávku, tentokrát ve vesnici, ve které za Charitu podporujeme malou místní ošetřovnu.

V sobotu odpoledne sloužím mši v Balembe, malé vesnici vzdálené 43 km od Baora a v neděli v Bawi, což je o něco blíž.

Další dny věnuji práci na kapli, kterou jsme nedávno rekonstruovali. Nachází se ve vesnici Kouisso Baguera, vzdálené 7 km od nás. Kaple je zasvěcena Marii Pomocnici křesťanů a bude sloužit jednak zdejší obci, ale také jako místo úcty Marii a jako svatostánek ve farnosti.

Kapli zkrášlila nástěnná kresba Marie Pomocnice křesťanů a výjevy ze života Marie po stranách. Udělali jsme tam nové lavice, pozměnili oltář a presbytář. A také tady nově bude svatostánek s Kristem přítomným v Eucharistii.

Dnes slavíme svátek Neposkvrněného početí Marie. Je tu přítomen biskup, aby požehnal kostelu a svatostánku. Na konci mše přenesl Eucharistii do nového svatostánku. Probíhají tu modlitby, slavení je veliké. Je tak hezké vidět lidi s pohledem zaměřeným vzhůru, jak obrazy obdivují. Vznikl tu nově krásný prostor k modlitbě.

 

 

 


Samba Bougoulou



Bayanga Didi

Yoro

Kouisso Baguera
Maria Ausiliatrice
Marie Auxiliatrice
 

 

 

Falegnami e muratori
Menuisiers et maçons

 

 

 









 

 

 

 



Žádné komentáře:

Okomentovat