čtvrtek 27. října 2022

Celoživotní vzdělávání

 

 

 

Celoživotní vzdělávání

V těchto dnech v Baoru pokračujeme v sérii školení pro vedoucí křesťanských komunit ze 17 blízkých vesnic. Je to velký závazek a je také velmi nákladný. Účastníkům musíme zajistit ubytování, školení, stravu a cestovné, jinak by nebylo v jejich možnostech zúčastnit se. V postním období 2022 se moje rodná italská diecéze v Cuneu zapojila do kampaně vzájemné solidarity, která nám právě realizaci a financování těchto školení umožnila. Po katechetech přišli na řadu minulý týden členové dalšího spolku, kterým jsou tzv. Mariiny legie. Do třetice jsou v těchto dnech zde v Baoru manželky katechetů a ženy ze všech křesťanských komunit, které se angažují jako pomocnice, poradkyně nebo se v malých vesnicích starají o kostely. A příští měsíc zakončí tuto sérii týdenních školení pro zástupce komunit ze všech ostatních vesnic.

V sobotu odpoledne jsem sloužil mši v Samba Bougoulou, vesnici vzdálené téměř 40 km od Baora. V neděli jsem odjel do Bangui se dvěma tesaři z Baora, Patriotem a Louisem.

Společně se v pondělí od 7 do 18 hodin věnujeme montáži zárubní 14 dveří a 4 oken v novém klášteře. V úterý se účastním pracovní porady na stavbě, diskutujeme o realizované práci i o té, která je před námi.

Ve středu ráno se vracím s otcem Michaelem, a to právě včas, abychom zase na misii navázali na další práci. Díky české organizaci SIRIRI.ops probíhá nyní v některých školních třídách realizace vzdělávacích kreseb: je to skvělý způsob, jak nejen zkrášlovat třídy, ale především jimi děti zábavnou formou učit.

Mezitím v další vesnici -Kouisso Baguera, vzdálené 5 km od Baora, otevíráme novou kapli, zasvěcenou Marii Pomocnici.

A ode dneška, tedy od čtvrtka až do sobotního rána, probíhá už zmíněné školení pro dvě skupiny, a to spolupracovnice a manželky katechetů. Dopoledne pracovaly se s. Renatou na tématech souvisejících s důstojností žen, jejich rolí v církvi a společnosti, mluvily také o plánování rodiny. Nyní se učí společně se s. Biaginou plést.

Jsme teď v samém závěru období dešťů. Zdá se, že země opět nebezpečně vstupuje do velmi obtížné fáze a začínají se stahovat i ty mraky, nesouvisející s obdobím dešťů. Na jedné straně stojí vůle vlády a prezidenta za každou cenu změnit Ústavu a proti nim stojí Ústavní soud, který se tomu brání. Uvidíme, co toto napětí Středoafrické republice přinese.....



Formazione dei consiglieri
Formation des conseillers


Formazione delle mogli dei catechisti
Formation des femmes des catéchistes


Cantiere del nuovo convento di Bangui
Le chantier du nouveau couvent de Bangui


Baoro

Gli affreschi didattici per le scuole
Les fresques didactique pour les écoles

Formazione Legione di Maria
Formation de la Legion de Marie

Žádné komentáře:

Okomentovat