pátek 14. října 2022

Na cestě

 

 

P.Michael
 

Na cestě

V současné době jsme v posledním měsíci období dešťů. Za pár týdnů deště náhle ustanou a několik měsíců pak nespadne ani kapka. Zvedne se vítr a za dva až tři dny klesne vlhkost ze 70 nebo 80 % na méně než 20 %.

Závěr minulého týdne jsem strávil v Bouaru na diecézním pastoračním setkání. Skončili jsme v sobotu, kdy jsme měli za sebou čtyři dny intenzivní práce.

V neděli jsem sloužil mši v Bawi, vesnici ležící 35 km od Baora směrem k Bangui. Jel jsem tam s otcem Michaelem, středoafrickým spolubratrem. Kromě deště nás během cesty zastihla i situace, kdy před námi došlo k nehodě. Převrátil se kamion a tak jsme tři (lehce) zraněné odvezli do nemocnice v Bossemptele.

Stav silnic se dál zhoršuje. Těch několik oprav, které se realizovaly v posledních měsících, už vzaly za své. Byly to velké projekty, financované (z velké části) Světovou bankou, ale většina peněz zamířila jinam, na opravu silnic určitě ne.

K tomu je třeba připočítat nedostatek pohonných hmot, který trvá už od května, a postihuje dopravu i celou ekonomiku. Ačkoli každý týden jsou vidět na silnicích desítky projíždějících cisteren, které směřují do hlavního města, zůstává palivo v Bangui záhadně nevysledovatelné. A pokud je přeci k dispozici, je za dvojnásobek ceny.

V Bangui věnuji pondělí a úterý stavbě. S André, údržbářem na misii a dvěma mladými muži z komunity, osazujeme potrubí mezi přízemím a prvním patrem. A ve středu brzy ráno v 5 hodin vyrážím zase zpět do Baora. Navzdory špatným silnicím se mi podařilo přijet těsně před polednem.
 


Bawi



Sul cantiere a Bangui
Le chantier de Bangui



Transumanza
La transhumance

 



Žádné komentáře:

Okomentovat