pátek 1. července 2022

Školy, studenti a ještě vlastně třikrát více

 

 

 

Školy, studenti a ještě vlastně třikrát více

Je červen a školní rok 2021/22 se chýlí ke konci. V našich devíti venkovských školách probíhá konec školního roku ve znamení závěrečných písemných pracech a zde v Baoru se vše vyhodnocuje. Také se tu přípravují vysvědčení. V každé vesnici pak proběhne malá jednoduchá ceremonie, při níž se studentům a žákům předají hodnocení.

Ve čtvrtek, pátek, sobotu a v pondělí jsem společně s naším koordinátorem pro školy, se Simplice, strávil ve vesnicích. Program byl všude velmi podobný. Zaznělo pár projevů (od zástupce obce, předsedy sdružení rodičů, ředitele školy a ode mne), zarecitovalo se pár básniček, zazpívalo se a rozdala se vysvědčení. 

Je to sice jednoduchá slavnost, ale přitáhne vždy pozornost celé vesnice. Nejkrásnější je vidět maminky a tatínky, jak pobíhají, objímají se se svými dětmi, které postupují do vyššího ročníku a jak jásají.

Letošní oslavování je dvojnásobné, resp. dokonce trojnásobné, protože i počet studentů se letos ztrojnásobil! Covidová epidemie a loňská válka způsobily, že počet žáků vloni v červnu klesl na 700. Letos v červnu je jich více než 2 100, což je třikrát tolik. 

Je to hodně, nejen proto, že za každým číslem je chlapec nebo dívka. Každý z nich představuje šanci navíc, jak čelit budoucnosti. Každý z nich jen kapka, ale moře se skládá z mnoha kapek!

V sobotu a v neděli pokračují běžné pastorační aktivity. Jedu do Yoro, snažím se jet přes Igwe, protože cestou křižuji les a mnoho spadlých stromů mě stále nutí měnit směr jízdy. Stejně jsem to nakonec musel vzdát a vrátit se. Ujet necelých 40 km mi trvalo více než čtyři hodiny...

Do Yoro nakonec přijíždím večer a v neděli tam křtím asi dvacet malých dětí.

Po uzavření školního roku ve venkovských mateřských a základních školách se končí ve středu 29. června i v naší Škole pro automechaniky. Kolem šedesáti mladých mužů má za sebou dva roky výuky. Studenti prvního ročníku dostávají vysvědčení, pro studenty druhého ročníku je to závěr dlouhé a náročné cesty. Absolventi dostávají vysvědčení a k němu diplom o ukončení studia automechanika. Pět nejúspěšnějších studentů obdrží sadu nářadí, která jim pomůže nastartovat jejich profesní život (za což vděčíme společnosti Olimac, z Beinette - Cuneo - Itálie).

Ceremonie se účastní i zástupci městského úřadu, rodiče, příbuzní a přátelé. Vyhlášení výsledků přijímají mladí muži s velkou hrdostí, až dojetím.

Závěrečné poděkování patří všem, kteří tak či onak přispívají k tomu, aby tento sen nadále žil a rostl - takže české Siriri.org a italské Mamo Foundation a mnoha dalším!


Strade, o quasi
Des routes, presques...

Yoro


Mbormo




Dayanga



Kouisso Baguera


 

Scuola Meccanica: i primi 5 alunni del Secondo anno
Ecole Mécanique: les 5 prèmers élèves de la Deuxième Année





 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat