čtvrtek 28. července 2022

Plánované i nepředvídané události

 

 


 

Plánované i nepředvídané události

Plány nefungují vždycky podle očekávání. Zvlášť tady ve Středoafrické republice se často stává, že se leccos mění na poslední chvíli.

Očekával jsem, že se budu moct po pár dnech strávených v Bangui, v pátek vrátit do Baora. V plánu jsem měl přivítání otce Davida a dalších osmi italských dobrovolníků, kteří měli přijet navštívit naši misii. Jenže v pátek ráno se strhla velká bouřka. Pršelo už značnou část noci a déšť měl trvat až do odpoledne. Proto letadlo nemohlo přistát a vrátilo se do Doualy v Kamerunu, kde otec Davide a jeho tým strávili noc.

Přistát na letišti v sobotu ráno je docela dobrodružství, protože přistání probíhá na nezpevněné kluzké přistávací dráze a riziko, že letadlo uvízne v bahně, není zanedbatelné. Během cesty do Bangui jsem viděl mnoho oblastí, které byly zaplavené vodou z dešťů předešlých dnů. Pod vodou je i mnoho městských čtvrtí. 

Ale nakonec otec Davide se skupinou dobrovolníků šťastně opouští letiště kolem 9:30 a hned odjíždíme do Baora, kam dorazíme kolem 16:30. Tady se já odpojím, zatímco oni pokračují směrem do Bouaru a Bozoum. Další den, což je neděle, totiž sloužím mši 50 km od Baora ve vesnici Dobere.

V Baoru sleduji různé probíhající aktivity, jednak je to autoškola, pak školení učitelek mateřských škol a práce v rámci našeho farního kostela. Romain v těchto dnech dokončuje kresby v kostele Dítěte Ježíše.

Ve středu odpoledne jedu do Igwe, což je naše nejmenší vesnice, vzdálená 60 km. V těchto dnech tam místní firma realizuje vrt pro studnu. Kvůli popadaným stromům a větvím na silnici řešili cestou pár kolisí, ale nakonec přece jen v pondělí začali vrtat a vodu našli v hloubce asi 30 metrů.

Pro vesnici je to mimořádná událost, proto dospělí i děti postávají kolem a pozorují náklaďáky a dělníky. Vlastně je to lepší než televize, kterou tam ale stejně nemají.

Formazione maestre e maestri d'asilo, a Baoro
La formation des monitrices/moniteurs des écoles maternelles, à Baoro

 


Scuola guida
Auto-école

 

 

La cappellina di Gesù Bambino
La chapelle de l'Enfant Jésus

Marcelin










Žádné komentáře:

Okomentovat