pátek 8. července 2022

Záblesky naděje

 

 

 

Záblesky naděje

V sobotu odpoledne odjíždím do vesnice Bayanga Didi, ležící 80 km od Baora. Po téměř třech hodinách jízdy autem jsem v cíli.

Je to velká vesnice, kterou až do šedesátých let 20. století procházela nejdůležitější silnice mezi Berberati a Bouarem. Místní komunita je docela živá. Druhý den po mém příjezdu probíráme různé etapy katechumenátu a slavíme asi deset křtů.

V neděli ráno začínám kolem 7:30 zpovídat a končím po 11. hodině. Slavnostní mše začíná kolem 11:30, končí kolem 13:30. Když se oslavuje, tady ve Středoafrické republice nikam nespěcháme!

Po mši svaté se scházíme s dětmi z mateřské školy, kterou jsme tu letos nově otevřeli. Učitelka Marie s dětmi připravila program, takže recitují, zpívají a tančí, jejich rodiče, bratry a sestry přemáhá dojetí.

Vyrážím kolem 14:30 a jedu přes Igwe: to je ta cesta, kterou jsem se snažil projet před dvěma týdny, ale musel jsem se vrátit zpět kvůli spoustě popadaných stromů. Obyvatelé vesničky Bayanga Didi nezaháleli, stromy odstranili a do Igwe se mi podaří urazit těch 15 km po „pouhé“ hodině! Do Baora se vracím těsně před 18:00 h.

V pondělí ráno vítám asi dvacet mladých mužů, přijeli splnit přijímací testy do naší školy pro automechaniky. Všichni jsou velmi mladí a pocházejí z různých částí země. V následujících dnech stejné testy absolvovalo dalších osm mladých mužů v Bangui. 

V úterý ráno odjíždím v pět hodin ráno do Bangui. Přijíždím těsně před 11. hodinou a účastním se poslední části krásného setkání, kterého se účastní téměř všichni bratři karmelitáni z našich pěti misií. Tímto zakončujeme návštěvu provinciála otce Saveria, který se odpoledne vrací do Itálie. Poletí s otcem Norbertem a otcem Giampaolem, mladým karmelitánem, který ukončil svou roční stáž ve Středoafrické republice.

Práce na stavbě nového kláštera pokračují i ​​přes nedostatek paliva, které prostě není. A když je, stojí na černém trhu dvakrát až třikrát více!
Přesto jdeme s odvahou dál!

 


Battesimi a Bayanga Didi
Baptèmes à Bayanga Didi


La scuola materna di Bayanga Didi
L?école maternelle de Bayanga Didi



Strade
Routes


Riunione dei Carmelitani del Centrafrica con il Provinciale
Réunion des Carmes en Centrafrique avec le p.Provincial

Fra Giampaolo e confratelli di Bangui
Le frère Giampaolo et les jeunes frères de Bangui

Cantiere del nuovo convento di Bangui
Chantier du nouveau couvent de Bangui


 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat