čtvrtek 21. července 2022

Ta fantazie…!


Ta fantazie…!

Často se na misii, ve vesnicích nebo ve městech, setkávám s dětmi. Jsou to chvíle bohaté na úsměvy, příležitosti obdivovat jejich zručnost a představivost.

Před pár dny jsem viděl tři děti, jak se motají kolem jakéhosi „autíčka“, vyrobeného z drátu, kousků plastu a plechu, na kolečkách byla připevněná tyč, kterou se dala ovládat kolečka. Ta vyrobili z kousků gumy ze starých bot. Třešničkou na dortu byl pár starých baterií, které dokázaly rozsvítit malou žárovku!

Den předtím jsem viděl chlapce, který se pokoušel jezdit na jednom (JEDNOM!) kolečku, které bylo původně součástí cestovního kufru. Vlastně vynalezl „koloběžku“ s jedním kolečkem!

A právě s ohledem na děti jsme uspořádali workshop pro asi dvacet učitelů z mateřských škol v Baoru a blízkých vesnic. Dvoutýdenní školení jim nabídne možnost lépe pracovat s dětmi na začátku dalšího školního roku.

V neděli jsme v Bawi, což je vesnice 35 km od Baora, slavili křtiny šesti chlapců a dívek, dospělého a dítěte. Pro vesnici je to důvod k velké párty!

V úterý odjíždím do Bangui, práce na novém klášteře teď postupují pomalu.

Situace v zemi je stále kritičtější. Už tři měsíce nejsou k sehnání pohonné hmoty. Nebo přesněji - nejsou k mání na čerpacích stanicích, ale prodávají se na černém trhu za trojnásobnou cenu... Každý týden totiž přes Baoro projedou desítky cisteren, naložených naftou a benzínem...


Prodotti tipici... dalla Russia
Des produits typiques... de Russie

Bawi



Formazione maestre e maestri d'asilo
Formation des monitrices et moniteurs des écoles maternelles


Il cantiere di Bangui
Le chantier de Bangui




Žádné komentáře:

Okomentovat