čtvrtek 14. října 2021

O nedočkavosti, kdy už se bude moct jít do škol

 

 


Messa a Balembe
Messe à Balembe
 
O nedočkavosti, kdy už se bude moct jít do škol

V sobotu odpoledne jedu do Balembe, což je celkem velká vesnice, kde ale žije malá křesťanská komunita. Zdejší kaple je jen jednoduchý přístřešek s poničeným zastřešením, i tak tu ale slavíme mši svatou. Je tu málo možností, málo lidí, ale naším misijním posláním je přinášet dobrou zprávu, tedy evangelium, všem. A to i těm (nebo dokonce především těm?), kteří jsou zapomenutí v těch nejzchátralejších vesnicích…

V neděli slavíme mši v Bawi, jsem teď stále na cestách (víceméně asfaltovaných), rozprostřených ve směru k Bangui. Žije zde komunita větší a bohatší, kostel tu mají zděný s plechovou střechou. A i když hodně prší, zvolna všichni přicházejí, mnozí jsou zcela promáčení.

Tento týden se chystám znovu do Bangui, abych tam sledoval práce, které pokračují na stavbě nového kláštera. Zatím vše probíhá dobře, budují se základy, což trvá dlouho, ale je to ta (nejskrytější) a nejdůležitější část každé stavby.

Podobně je to se školstvím.
Vláda stanovila po různých průtazích zahájení školního roku až na pondělí 18. října. Pozdní termín zdůvodnila vláda oddáleným termínem státních maturitních zkoušek a je to i neschopnost vzdělávacího systému.

Ale... my se nemůžeme dočkat, až se zas uskuteční návrat do škol! Dnes ráno, když jsem odjížděl do Bouaru, viděl jsem cestou mnoho dětí, které běžely do svých škol.

Při včerejší zpáteční cestě z Bangui jsem navštívil školy v Barka Bongo, Bawi a Mbormo. Byl jsem moc příjemně překvapen, když jsem našel třídy plné dětí a to jak v těch mateřských, tak i v základních školách.

Naše škola pro automechaniky je už také znovuotevřená. V pondělí jsme přivítali do prvního ročníku nové studenty a také ty „staré“ studenty, nastupující do druhého ročníku. Je to celkem více než šedesát mladých mužů, kteří by měli absolvovat teoretické a praktické studium a stát se automechaniky.

Předevčírem proběhlo setkání více než 100 kněží, řeholnic a laiků se svým biskupem, aby společně diskutovali na každoročním „diecézním pastoračním zasedání“.  Navzdory mnoha problémům a rizikům se sešli zástupci ze všech 12 farností diecéze, které se rozprostírají v okruhu až 200 km kolem Bouaru. Je to krásný zážitek sounáležitosti a výměny informací ze všech farností, dozvídáme se o všech diecézních aktivitách, včetně činnosti organizace Spravedlnost a mír, Charity, máme zprávy ze škol, semináře.

Toto setkání probíhá čtyři dny a bude zakončeno v neděli velkou eucharistickou slavností, která bude i příležitosti k zahájení diecézní synody, na níž v těchto dnech pracujeme.


Cantiere del Carmel a Bangui
Le chantier du Carmel à Bangui


Scuola materna di Mbormo
école maternelle de Mbormo


Raccolta dei prodotti agricoli per le scuole a Pate Bonambolo
Ramassage des produits agricoles pour les scolarités à Pate Bonambolo
Scuola Meccanica di Baoro
L'école de mécanique de Baoro

Di corsa a scuola!
Vite à l'école


Scuola di Kouisso Baguera
école de Kouisso Baguera

Session Pastorale du diocèse de Bouar


 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat