čtvrtek 28. října 2021

“Nemůžeme než mluvit o tom, co jsme viděli a slyšeli“ (Skutky 4:20).

 


L'orchestra
L'orchestre

“Nemůžeme než mluvit o tom, co jsme viděli a slyšeli“ (Skutky 4:20).


V neděli 24. října církev slavila Světový den misií: den modliteb a činů za podivuhodnou misijní realitu a především vděčnost za tuto podobu našeho křtu.

Téma znělo: "Nemůžeme nemluvit o tom, co jsme viděli a slyšeli." To řekli Petr a Jan, kteří byli zatčeni, protože vyprávěli o Ježíši, jeho smrti a o jeho vzkříšení. Mluvili tváří v tvář kněžím a mocným, kteří jim vyhrožovali, že je za to potrestají. Petr měl odvahu říci: „Nemůžeme než mluvit o tom, co jsme viděli a slyšeli”. Velká odvaha od toho, kdo předtím Ježíše ze strachu zradil. Ale moc Ducha svatého zvítězila nad strachem a zastrašováním.
V neděli slavíme misijní den v Igwe, jedné z nejmenších vesnic. Ujedu šedesát kilometrů po silnici, posledních 15 km se ale silnice mění v úzkou stezku bušem.

Malá vesnička má jen 12 domů, ale ten malý počet neodrazuje zdejší křesťany, kteří s radostí a odhodláním přicházejí slavit, modlit se a zpívat.

Kolem poledne odjíždím do Baora, cesta trvá dvě hodiny.

V 15 hodin zakončuji misijní neděli okamžikem jiné oslavy: lidé z kočovného kmene Fulanů z Baora mě pozvali na oslavu narozenin proroka Mohameda. Sešlo se téměř 3000 lidí, kteří se vrátili do Středoafrické republiky poté, co několik let žili jako uprchlíci v sousedních zemích. V roce 2014 museli kvůli válce uprchnout a teď se opět usadili zde v Baoru. Před odjezdem s sebou beru dvě krabice sešitů, což se pak ukázalo jako velmi dobrý nápad, protože když přijdu na party, chlapci a dívky mi ukazují výsledky svých znalostí koránu i s recitacemi a dialogy. Na závěr pronesl jeden z jejich imámů projev a vyzval při něm chlapce a dívky, aby navštěvovali základní školu.

V pondělí odjíždím do Bangui a využívám cestu k návštěvě některých našich škol. Je to nádherná podívaná, když vidím přeplněné třídy.

V Bangui sleduji, jak pokračují práce na novém karmelitánském klášteře, účastním se i pravidelné každotýdenní pracovní porady na stavbě.



Igwe






Scuola materna "Il Germoglio" - Baoro


Dobere

 


Il cantiere avanza
Les travaux avancent




Žádné komentáře:

Okomentovat