sobota 31. července 2021

Školy a kostely

 



 

Školy a kostely

V sobotu 24. července se po několika dnech, které jsem strávil v Bangui, vracím zase zpátky do Baora.

Následující den je neděle, jedu slavit mši do velice malé vesničky Zoungbe. Leží na cestě směrem do Bangui. Ten den tam uděluji dva křty a jedno první přijímání Eucharistie. I pro tak malou komunitu je to krásná příležitost ke slavení, které se přijedou zúčastnit i křesťané ze sousedních vesnic.

V těchto dnech jsme zahájili praktickou výuku jízd pro studenty 2. ročníku naší školy pro automechaniky. Jeden učitel vysvětluje význam a druhy dopravních značek, které ovšem na zdejších silnicích uvidí jen velmi zřídka. Druhý vede jízdy, částečně probíhají i na asfaltové silnici, které tu ovšem také málokdy uvidí!

V těchto dnech probíhají opravy kaple ve vesnici Pate Bonambolo, která je vzdálená 15 kilometrů od města Carnot. Jedná se o krásnou kapli, postavenou v roce 1967. Přišel ale čas přestavět střechu a další drobnosti.

Další střechu opravujeme tady v Baoru. Máme tu jednu základní školu, jejíž střechu v dubnu zničila silná bouřka. Dnes ráno mi volal zástupce vedení školy, abych mu pomohl s opravami. Objekt školy ale bohužel v únoru obsadila armáda (středoafrická a ruská). Udělali si tam základnu a my nevíme, do kdy tam zůstanou.

Děti, které školu navštěvovaly, se musely přesunout do jiných škol v okolí. Některé jsou ovšem (zejména pro nejmenší děti) příliš daleko. Navíc učitele tato situace donutila k tomu, aby učili v dvousměnném provozu, čili dopoledne i odpoledne.

V důsledku toho víc než 500 dětí přestalo chodit do školy.

Kvůli jedné škole, kterou okupuje armáda!




Lavori nella cappella di Pate Bonambolo
les travaux dans la chapelle de Pate Bonambolo





Scuola occupata...
L'école occupée



Scuola Guida
Auto école - Baoro

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat