čtvrtek 5. srpna 2021

A plnou parou vpřed!

 

 

 
A plnou parou vpřed!

I přesto, že je nyní období dešťů a že probíhají školní prázdniny, máme tady v Baoru stále hodně práce.

Aktuálně např. přestavujeme kapli v Pate Bonambolo, což je vesnice 15 km vzdálená od naší misie. Tato kaple byla postavená v roce 1967 a už nutně potřebuje obnovu. Začali jsme výměnou dřevěných střešních trámů a to nás určitě zaměstná ještě několik příštích týdnů.

V neděli 1. srpna jsem uděloval svátosti ve velké vesnici Balembe, ta je vzdálená 48 km. Je tam jen malá kaple se slaměnou střechou. Pokřtil jsem dva chlapce, jednoho dospělého a oslavili jsme tam svatbu.

V pondělí 2. srpna zahajujeme týdenní školení pro učitele základních a mateřských škol. Učitelů je asi šedesát, přijeli z devíti našich vesnických škol, přijely sestry z Baora a Bossemptele, z pěti našich mateřských škol, které máme ve vesnicích a jedna je v Baoru, ta se jmenuje Germoglio“.

Je to týden velmi intenzivní práce, probíráme různé návrhy, nápady, pokyny, jak ještě lépe a efektivněji vzdělávat děti. 
V úterý mířím do Bangui. I když je ta cesta velmi dlouhá (400 km tam a tu samou vzdálenost zpět), hned druhý den se vracím zase zpět. Stavba nového kláštera v Bangui pokračuje, objekt už dostává svůj tvar. Výkopové práce se dokončují a pomalu se začne se základovými pasy. Ve 14:30 probíhá první pracovní porada přímo na staveništi, účastní se jí paní ředitelka stavební firmy, architekt, který dohlíží na stavbu a stavbyvedoucí. Všichni se s nadšením podílejí na této unikátní „práci“.

Cestu do Bangui využívám i k tomu, abych tam absolvoval několik návštěv a schůzek. Před středečním odjezdem zajdu na nunciaturu, abych se pozdravil s odcházejícím sekretářem nuncia (P. Natale Albino z diecéze v Trani) a abych se pozdravil s jeho nástupcem, který právě dorazil, je to P. František Staněk. Otec František je na své první misi a pochází z České republiky. Přináší mi pozdravy od přátel z Prahy a také nedávno vydanou knihu: „Komenský od zajásal”. Napsaly ji Ludmila Böhmová a Kateřina Lachmanova, je to příběh neziskové organizace SIRIRI, která realizuje projekty ve Středoafrické republice, zejména v Bozoum. Nečtu sice česky... ale vidím tolik fotek!

Po návratu do Baora potkávám kluky z naší školy pro automechaniky, kteří absolvují praktickou část výuky.

Takže jedeme vpřed plnou parou, ale zároveň se vší obezřetností!


Pate Bonambolo

Battesimi a Balembe
Les baptèmes à Balembe


Formazione maestri
Formation des enseignants


Cantiere del nuovo convento di Bangui
Le chantier du nouveau couvent de Bangui


Nunziatura, Bangui
Nonciature, Bangui

Scuola guida a Baoro
Auto école à Baoro


 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat