pátek 28. května 2021

Skvělý měsíc květen!

 

 


 

Skvělý měsíc květen!

V posledním dnech měsíce května se zase hlásím. Je to měsíc, ve kterém jsme o Letnicích slavili Nanebevstoupení Ježíše a dar seslání Ducha svatého. Jsou to dva velké svátky, které nám pomáhají připomenout si krásu církve, naplněnou dary Ducha svatého. Církve, která mluví Ježíšovým jazykem, kterou nevytváří struktura, ale především muži a ženy, kteří vědí, že je Bůh miluje.

Myslel jsem na to zejména tuto neděli, o svátku Letnic, když jsem sloužil mši v Balembe. Je to malá křehká vesnici, ve které žije komunita křesťanů. Jejich "kostel" tvoří jen jakýsi malý přístřešek, zastíněný (a to jen částečně) větvemi a velkými listy. Ale láska k Bohu je i tady stejně silná jako ve velkých katedrálách. Víra je základem života i tam, kde sám kostel základy nemá. Je základem života i tam, kde prostou liturgii doplňuje nepříliš sladěný zpěv. I z této liturgie vnímá každý účastník harmonii - od staré babičky až po pětiměsíční dítě, jež v náručí své matky tančí v rytmu bubnů. I když zrovna bubny nahrazují jen dvě prázdné tykve. 


V úterý jedu narychlo do Bozoum, abych zastoupil otce Dieudonné, kterému zemřela maminka. V našich školách se v těchto dnech blíží závěr školního roku, nyní zejména v mateřské škole a ve škole pro automechaniky. Měsíc květen je vskutku nádherný!! Navíc si dnes připomínám, že jsem se stal před 32 roky (společně s otcem Robertem Navou) knězem. Dokonce přímo v den mých narozenin! Dostal jsem dar života a dar Života! Měsíc květen je vskutku nádherný!!



Scuola meccanica
école mécanique

Matrimonio a Baoro
Mariage à Baoro

Balembe



Bozoum


27 MAGGIO 1989 - Ordinazione sacerdotale
27 mai 1989: le jour de mon ordination sacerdotale




Žádné komentáře:

Okomentovat