pátek 7. května 2021

Boží dny krásné i obtížné

 

 
Boží dny krásné i obtížné

Brzy by k nám měl přijet biskup, protože v Baoru a v několika okolních vesnicích bude uděloval svátost biřmování. Abychom se na to dobře připravili, vydal jsem se minulý víkend do našich nejvzdálenějších vesnic a setkal se tam s lidmi. Slavili jsme společně svátosti a ověřoval jsem si, jak se podařilo katechetům postarat se o přípravu těch, kteří se chystají svátost křesťanské dospělosti přijmout.

Jsou to vesnice velmi vzdálené nejen od města Baoro (až 90 km), ale i obecně od civilizace, přitom je tam velice živo. Je to oblast savany a lesního porostu, navštívil jsem tam několik opravdu velikých vesnic a také některé menší. Spousta lidí se tu živí jako zemědělci a lovci, ale také si vydělávají při těžbě zlata a diamantů. Cesta vede mezi stromy a nabízí krásná překvapení, jako například koně, opice, úžasné květiny a nádherné výhledy do krajiny. Setkávám se s katechety a děláme společně plán pro nadcházející týdny, týká se posledních příprav před udělováním svátostí.

V neděli odpoledne se po třech velmi intenzivních, náročných, ale i krásných dnech, vracím zpátky do Baora. V úterý odjíždím do Bangui, protože tam odpoledne žehnáme místo, na kterém se chystá stavba našeho budoucího nového kláštera. Na tomto projektu pracujeme už několik let a konečně jsme dospěli k bodu, kdy můžeme práce zahájit.

Obřad žehnání byl na první pohled možná hodně jednoduchý, ale byla to velmi silná chvíle. Roky se vedly diskuse, vznikaly nápady, tvořil se projekt. Probíhala setkání mnoha lidí, kteří udělali všechno pro to, aby se mohl začít rodit Boží chrám, a to přímo v srdci hlavního města. Sešli jsme se na určeném místě (je to krásný kopec, souřadnice jsou: 4 ° 20'44.3 "N 18 ° 30'31.2" E). Na prostranství bude stát nový kostel a klášter pro karmelitánskou komunitu. Sešlo se tu našich dvacet mladých mužů, kteří se studiem filozofie a teologie připravují na své budoucí povolání, šéfové stavby, zedníci a zástupci společnosti, která stavbu bude realizovat. Modlíme se, zpíváme a prosíme Boha, aby požehnal tomuto důležitému dílu. Obřad vede Otec Federico, představený karmelitánské misie v SAR, je tu s námi P. Davide Sollami, zástupce naší Prokury, který přiletěl z Itálie a také Giovanni Grossi Bianchi, architekt, který se tohoto procesu (s velkou trpělivostí) také účastní.

Během mého pobytu v Bangui mě zastihnou i špatné zprávy: auto s jedním misionářem na silnici mezi Niem a Yelowou najelo na minu.  Auto je zničené a bohužel došlo i ke ztrátě lidského života. Za volantem byl misionář Arialdo, který naštěstí přežil. Žije ve Středoafrické republice 35 let, jel navštívit jednu ze škol, které postavil a staral se o její provoz. Oblast, ležící severozápadně od Bouaru, poblíž hranice s Kamerunem, ovládali mnoho let rebelové. V posledních týdnech tam působili ruští a středoafričtí vojáci, také vojáci ze Rwandy. Některé vesnice osvobodili, část rebelů tam ale dál zůstala. S největší pravděpodobností položili minu rebelové 3R, dokonce přímo na silnici (ačkoli ve svém prohlášení to popřeli a obviňují Rusy z toho, že to oni jsou pachateli tohoto činu). Podobná událost je za necelý měsíc už třetí, je to velmi vážné, protože jsou to útoky na neozbrojené civilisty a vytváří se tím ovzduší velké nejistoty. S odvahou ale jdeme dál!




Igwe



Sinaforo

La scuola in costruzione a Yoro. Promessa elettorale da completare!
L'école en construction à Yoro: une promesse electorale à achever

La benedizione dei lavori per il nuovo convento a Bangui
La bénédiction des travaux de construction pour le nouveau couvent à Bangui



P.Federico Trinchero




Convoglio sotto scorta
Le convoi

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat