pátek 4. června 2021

Stavění

 

 

 
Stavění

Pokud jde o mě, čas udílení křtů a dalších svátostí dál probíhá. Cestě ke křesťanství předcházejí různá setkání. Zejména jsou to setkání s Bohem a Kristem Ježíšem. Stát se křesťanem není (pouze) o přijetí rozhodnutí žít podle určitých pravidel. Není to ani (pouze) o víře v Boha, ani (pouze) o lásce k bližním. Významný boloňský biskup Giacomo Biffi napsal, že „ještě předtím, než došlo na náboženství, morálku, kult a filozofii, tím prvním spouštěčem byla UDÁLOST. Tou bylo Vzkříšení Ježíše z Nazareta. Tuto událost nacházíme u zrodu a počátku obnovy lidí a věci, je nadčasová a trvalá. Lze vidět, jak různá nová učení a ideologie ve světě vznikají, přinášejí moc a majetek, okouzlují svět po celá desetiletí, možná po staletí, pak se často vyčerpají a zanikají. Křesťanství zůstává právě proto, že vyrostlo z oné události“.

Tady ve Středoafrické republice je cesta k přijetí křtu poměrně dlouhá. Za normálních okolností trvá příprava tři až čtyři roky a je svěřena katechetům. Ti jsou ve vesnicích srdcem křesťanského společenství. Po přijetí svátosti biřmování se nyní připravujeme na další svátosti (křty malých dětí a udělování prvního přijímání). V neděli 30. 5., poté, kdy jsem v Baoru ukončil zkoušení z katechismu, jsem odjel do vzdálené maličké vesnice Igwe. Sešli jsme se tam pod střechou kaple, která byla ze slámy a větví. Viděl jsem, že práce katechety sice měla jisté nedostatky, ale přesto bylo vše celkem dobře připraveno. Účastníci bohoslužby posekali trávu kolem kostela, a pro případ, že by začalo pršet, upevnili na kůly nad kaplí plachtu. Bylo připraveno osm chlapců a dívek, kteří se chtěli nechat pokřtít a dvě děti šly poprvé k prvnímu přijímání. Byl to veliký svátek, spousta radosti z tak velkého daru a z požehnání stát se součástí Církve.

V pondělí ráno jsem odjel do Bangui, odkud jsem se dnes, tedy ve čtvrtek, vrátil. Proběhla tam řada setkání, udělali jsme spoustu práce, která souvisí s přípravami stavby nového karmelitánského kláštera. Dopravili jsme na místo stroje, které nám umožní vyrobit více než 200 000 cihel, které potřebujeme pro stavbu kláštera. Cihly se vyrábí částečně z hlíny, částečně z písku a malého množství cementu. Slisují se pak ve formách ve speciálním stroji. Nyní ale čekáme na cement, který by měl dorazit z Konga po řece. Jen pro cihelnou část stavby budeme potřebovat více než 4 500 pytlů! A s odvahou jdeme dál.




L'orchestra
La Chorale

I nuovi battezzati
Les nouveaux baptisés




Scuola di Agricultura "Carmel" a Bangui
L'école d'Agriculture "Carmel" à Bangui

Fabbricazione dei mattoni a Bangui
La production de blocs à Bangui

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat