pátek 21. května 2021

Země lidí, země Boha

 


 

Země lidí, země Boha

Život i celý svět, to je prostor, ve kterém neustále probíhá souboj mezi dobrem a zlem, mezi životem a smrtí.

Během tohoto týdne jsem zvláštním způsobem tuhle skutečnost mohl prožít. V pátek jsem odjel do Niem, což je vyhlášené místo bojů a smrti. A současně jsme od soboty do úterý slavili udělování svátosti biřmování. Otevírá se tím vstup Ducha svatého do světa.

Takže v pátek 13. května mířím do Niem, do míst, kde před několika dny otec Arialdo najel svým autem na minu. On se spolujezdcem vyvázli bez zranění, ale další cestující tam zemřel. V celé oblasti je nebezpečno, rebelové byli sice oficiálně vyhnáni ruskými, rwandskými a středoafrickými vojáky, ale dál tam stejně jsou. A právě oni kladou miny na některé vybrané úseky silnic. V posledních dnech došlo k dalším podobným incidentům a útokům na obchodníky a civilní obyvatele.

A právě proto, že se jedná o oblast, kde lidé trpí velkou nouzí, rozhodli jsme jménem Charity pokračovat tam navzdory rizikům v práci. Doprovázel jsem asi deset lidí, kteří se několik dní věnovali pomoci těm, kdo to potřebovali nejvíc. Tento projekt podporuje americká charitativní organizace CRS. Setkal jsem se s otcem Arialdem. Je mu 82 let, asi 50 let života strávil na misiích, a to v Thajsku, na Pobřeží slonoviny a nyní ve Středoafrické republice. Je velmi zkušený, ale ten zážitek pro něj musel být těžký, fyzicky i psychicky. 

Od soboty do úterý pak měl prostor k působení Duch svatý! Biskup Mirek Gucwa z Bouaru uděloval svátost biřmování, dar Ducha svatého, který potvrzuje křesťany v jejich duchovní dospělosti a činí z nich svědky Krista.

Slavíme na čtyřech místech, v sobotu v Mbormo (na silnici směřující do Bossemptele) ve vesnicích Ngoumbou, Mbormo, Bawi, Barka Bongo, Zoungbe a Balembe. V neděli jsme zpět v Baoro, ale v pondělí už míříme do Pate Bonambolo, Samba Bougoulou, Pate a Bayanga Bode.

V pondělí se loučím s biskupem a zamířím s tesaři do nejvzdálenějších vesnic naší farnosti. Kolem 14.hodiny přijíždím do Bayanga Didi, což je asi 90 km od Baora. A zatímco tesaři opravují lavice v kostele, dělám závěrečné zkoušky a zpovídám. V úterý ráno tam přijíždí biskup a kolem 8.hodiny ho lidé vítají krásnou oslavou.

Kolem 9:30 zahájíme mši, během níž přijme přibližně sedmdesát mladých lidí a dospělých svátost biřmování. Jedná se o velmi krásné slavení, kdy vnímáme boží přítomnost a sílu Ducha svatého. Jsem moc rád, že je mezi biřmovanci i Junior, hluchoněmé dítě. Jak je šťastný! Končíme po poledni a je čas se rozloučit, naložit věci do auta a vrátit se do Baora. Silnice vede lesním porostem, vyhýbáme se dírám, kamenům, spadlým stromům... Kvůli jednomu musíme zastavit a odstranit ho z cesty. Kolem 16.hodiny jsme konečně na misii v Baoru.


Mbormo



Baoro




Pate Bonambolo




Bayanga Didi

P.Stefano


Junior

Bayanga Didi

Imprevisti
Imprévues


Termitaio
Termitière





Žádné komentáře:

Okomentovat