pátek 14. května 2021

Zmatky v dopravě

 

 

Zmatky v dopravě

Možná, že časem nastane období, kdy se začnu trochu nudit a nebudu mít co psát. Ale zatím je to spíš naopak. Každý týden se odehraje něco nového, zajímavého nebo originálního. A často je to "něco" opravdu nové, zajímavé a originální. Momentálně připravujeme slavnost, při níž se uděluje svátost biřmování. Kvůli tomu k nám tento víkend přijede biskup z Bouaru Mirek Gucwa. Přípravy pro nás znamenají spoustu práce. Po určenou dobu vzdělávali farní katecheti chlapce, dívky i dospělé, kteří projevili zájem o biřmování. Před oslavou je ale nutné ověřit, co si skutečně osvojili a co se naučili.

Během těchto týdnů proto jezdím po vesnicích, setkávám se s těmi, kteří budou tuto svátost přijímat, pomáhám s přípravou a také zkouším. V sobotu odpoledne se věnuji nejbližším vesnicím, ležícím na trase směrem k Bangui. V neděli jsem byl ve vesnici Samba Bougoulou, v úterý a ve středu mířím naopak do nejvzdálenějších vesnic (Yoro, Bayanga Didi a Sinaforo).

V úterý ráno vyrážím už před šestou ráno do Bayanga Didi, dorazím tam po půl deváté. Vzal jsem s sebou jednoho z katechetů a tři zedníky, kteří by měli opravit podlahu verandy kostela. Poškodily ji jednak roky používání, počasí, ale také kozy. Střídám role - občas konzultuji postup realizace opravy verandy a pak přecházím ke zkoušení a zpět. Oprava i zkoušení jsme do večera v pohodě stihli, tak mám ještě čas projít se po vesnici. Funguje tu malé zdravotní středisko i s porodnicí. Mají tu i státní školu, jenže se dozvídám, že poslední vyučování tu bylo 20. dubna, od té doby se neučilo! Vidím, jak moc je potřeba pomoci školám v této části země a skutečně pro ně udělat něco užitečného.

Ve středu ráno jsem sloužil mši v 6 hodin ráno a po ní vyrážím do 5 km vzdálené vesnice Yoro. I tady zkouším a pomáhám s přípravou biřmovancům. Když skončím udílení svátostí smíření, informují mě lidé z vesnice, že v Bayanga Didi viděli rebely ze skupiny 3R. Před několika dny tu ukradli motocykly a útočili na obchodníky. Chvíli vyčkávám, ale protože nedochází k ničemu neobvyklému ani není slyšet střelbu, vracím se do vesnice, kde už se napětí naštěstí uklidnilo. Díky Bohu, tentokrát šlo jen o planý poplach.


Zedníci dokončili svoji práci, v 15:30 můžeme odjet. Cestujeme za deště, silnici lemuje občas savana a občas stromy. Stav silnice se nezlepšil, proto na ujetí 74 kilometrů potřebujeme téměř tři hodiny! Možná je to kvůli "silnému provozu": potkali jsme za celou dobu jeden motocykl a jedno auto! Přesto přijíždíme v pořádku zpět do Baora, byť už za tmy. A navzdory všem okolnostem proběhlo vše dobře.



Bayanga Didi: prima
Bayanga Didi: avant

Bayanga Didi: dopo
Bayanga Didi: après







 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat