čtvrtek 1. dubna 2021

Radostné Velikonoce, navzdory všemu. A kvůli všemu.

 


 

Radostné Velikonoce, navzdory všemu. A kvůli všemu.

Po několika týdnech odmlčení se zase hlásím. Dne 25. února jsem přiletěl do Itálie a vzhledem k probíhající pandemii jsem v souladu s aktuálně platnými předpisy strávil první dva týdny v karanténě.

Poté jsem v sobotu 13. března slavit s několika přáteli a příbuznými zádušní mši za svou matku a za rodinu.

Během svého pobytu v Itálii jsem kvůli pandemii nemohl moc cestovat a příští týden, na velikonoční pondělí, se už zase vracím zpět do Středoafrické republiky.

V Itálii se teď blíží jaro, ale covid bohužel dál i v tomto krásném období komplikuje život mnoha lidem.

Situace je vážná, mnoho lidí trápí těžkosti, ať jde o nemocné nebo zdravé, starší či mladé, rodiny nebo děti. Ekonomika je těžce zasažena a žít ve vztazích se stává komplikované. Existuje spousta druhů strachů, týkají se přítomnosti, ale také budoucnosti. Existuje však i naděje, i když je křehká a trochu váhavá. Je tu ale také obava z toho, že druhé lidi budeme vnímat jen jako riziko a nebezpečí. A existuje také velká touha po sounáležitosti, objetí, solidaritě a připravenosti druhým pomáhat. Všudypřítomný je strach ze smrti.

Mnozí vnímají sílu víry, vracejí se k uvědomění si smyslu a daru života, mnoha krásných věcí, malých i velkých, které jsou jeho součástí. Toto vnímání se nám obvykle vytrácí, když se nám daří dobře.

A do toho přichází, a to právě v těchto dnech, velká událost Velikonoc. Umučení, smrt a vzkříšení Ježíše, pozvání a vzpomínka, že navzdory všemu je život darem. A že všechno, dokonce i potíže, tragédie, pochybnosti a obavy, jsou součástí cesty, která nás vede k Bohu a k pravému životu.
Radostné Velikonoce!





 Bocca di Magra

 Loano


















Žádné komentáře:

Okomentovat