sobota 27. února 2021

Cestou do…

 

 

 

Cestou do…

Pomalu, velmi pomalu se situace ve Středoafrické republice zlepšuje, i když je to v některých oblastech spíše jen dočasné. Budoucnost o moc jasnější není a z dlouhodobého hlediska se obávám, že problémy budou i nadále tuto nádhernou zemi trápit. Díky pomoci mnoha lidí se už všichni uprchlíci, kteří byli v Bouaru, mohli vrátit domů. Nyní musíme přemýšlet o tom, jak je podpořit, aby se po návratu domů zotavili a zase se zkonsolidovali. V sobotu a v neděli jsem odjel do malých vesnic Zoungbe a Balembe, kde jsem sloužil mše.

V pondělí ráno jsem odjel do Bangui. Trochu mě provázely obavy, protože průjezd této silnice, (jediné, která umožňuje zásobování hlavního města), znemožnily na dobu dvou měsíců povstalecké skupiny. Již několik týdnů se tento silniční koridor snaží zprůjezdnit ruští, rwandští a středoafričtí vojáci, první konvoje, doprovázené vrtulníky a těžkooděnci v autech, už tudy do Bangui před časem ale v pořádku projely.

Vyrážím v pět hodin ráno z Baora. Cesta je zvláštní, projíždím mnoho kontrolních pointů, které hlídá armáda. Divná je i proto, že není téměř žádný provoz, míjím jen několik motocyklů a jedno nebo dvě auta. V půl 11 přijíždím do Bangui a vydechnu si úlevou. Okamžitě se vydávám do Institutu Pasteur, abych si tam nechal udělat test na covid. Tím se prokážu při nástupu do letadla, kterým bych měl odletět do Itálie. Úterý trávím různými schůzkami a poradami, čekám na výsledek. Ten dorazí na poslední chvíli, ve středu v osm hodin ráno, tři hodiny před odletem letadla! Cesta do Itálie proběhla hladce, ve čtvrtek 25. února přijíždím do Cunea. Strávím tu několik týdnů, abych mohl být po smrti své matky nějaký čas se svou rodinou. A pokud covid dovolí, setkám se i se spolubratry a přáteli.


Gauthier et p.Matteo

Bouar - I rifugiati lasciano il sito della Cattedrale e tornano alle loro case
Les déplacés du site de la Cathédrale retournent à leur maisons



Zoungbe

Balembe



Sulla strada verso Bangui: un camion bruciato
Sur la route vers Bangui: un camion brulé

Cuneo




 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat