sobota 17. dubna 2021

Radosti a bolesti


 

Appena nato
Nouveau né
 
Radosti a bolesti

Od mého návratu do Středoafrické republiky se setkáváme s problémy, ale také s velkými radostmi. Obtíže, související s pandemií covidu, tuto zemi dosud příliš nezasáhly, nicméně se zdá, že situace teď začíná být vážnější. Během několika dní bylo oznámeno několik stovek nových případů a došlo k celkovému nárůstu počtu nových onemocnění od začátku letošního března na 5 787. Jsou to sice nízká čísla, ale to rychlé navýšení je tu zneklidňující. 

V těchto dnech je ve Středoafrické republice na návštěvě otec Davide z našeho administrativního centra v italském Arenzanu (Procure des Missions de Arenzano). V rámci jeho návštěvy misie v Baoru nyní objíždíme venkovské školy. Rozhodli jsme se pro podporovatele dokumentovat děti ve třídách z důvodu adopce na dálku, což nám umožňuje pomoci devíti školám v okolí Baora. Díky tomu má 1700 dětí naději na přístup ke vzdělávání.

V pondělí jsem odjel do Bozoum, kde je situace dost tíživá. Některé okolní vesnice se staly cílem útoků rebelů a v důsledku toho téměř tisíc lidí uprchlo do Bozoum. O některé rodiny se stará farnost, jiní se ubytovali u příbuzných nebo přátel. Místní Charita, jejíž jsme součástí, organizuje distribuci potravin a léků.

Jdu se pozdravit s chlapci a dívkami našich základních škol a navštěvuji i Střední školu sv. Augustina. Naplňuje mě vždy radostí setkat se s nimi, vytvářet pro ně prostor, ve kterém může vyrůstat naděje. Do Bozoum jsem přinesl nejen pozdravy od mnoha přátel z Cunea a okolí, ale také jejich dary, které podpoří zdejší studenty.

Brzy ráno v úterý jedu do Bangui, kde se setkávám s Giovanni Grossi Bianchi, architektem z Janova. Důvodem jeho příjezdu je to, že po mnoha letech příprav a diskuzí budeme zahajovat stavbu našeho nového karmelitánského kláštera.

V sobotu se vracím do Baora, abych pokračoval ve své práci a šel vstříc dalším dobrodružstvím, která s ní souvisejí...




Rifugiati a Bogala
Les déplacés à Bogala


pont de  Kounde


Stagione dei manghi
La saison des mangues


St Augustin, Bozoum



P.Davide



 

Sul sito del nuovo convento di Bangui
Sur le site du nouveau couvent du Carmel à Bangui



Žádné komentáře:

Okomentovat