čtvrtek 4. února 2021

Něco, co je opravdu nebezpečné, to je modlitba chudých!

 


Něco, co je opravdu nebezpečné, to je modlitba chudých!

Situace ve Středoafrické republice zůstává dál velmi napjatá a nebezpečná. Velkou část země ovládají rebelové všeho druhu, kupodivu fungují celkem koordinovaně. Zdají se odhodlaní něco vydobýt, ale není jasné, co by mělo být to "něco". Podařilo se jim paralyzovat velkou část země a zablokovat VŠECHNY zásobovací koridory, především ten klíčový, který směřuje od hranic s Kamerunem do hlavního města Bangui. Různé ozbrojené síly (středoafrické, ruské a rwandské) se snaží zablokované silnice zprůjezdnit, ale je to obtížný úkol.

Tady v Baoru, v těsné blízkosti naší misie, vede hlavní silniční tah, silnice je dokonce asfaltovaná. Od 22. prosince do dnešního 4. února tudy neprojel ani JEDINÝ kamion se zbožím, směřujícím do Bangui! V hlavním městě nyní rychle rostou ceny dováženého zboží (ceny téměř všeho!), což mnoho rodin přivádí k hladu a zoufalství.

O to víc jsme proto prožívali v neděli odpoledne krásný okamžik modlitby za mír, který se uskutečnil v samém středu města na kruhovém objezdu. Navzdory krátké době, kterou jsme měli na přípravu, se kolem tohoto místa shromáždilo velké množství lidí (více než 2000) a s velkou soustředěností a v hlubokém ztišení jsme se nechali vést modlitbou, kterou vyslovoval protestantský pastor. Po něm následoval muslimský imám a nakonec farář zdejší katolické farnosti, karmelitán otec Stefano. Bylo úžasné vidět, jak se množství lidí různých vyznání a původu společně modlí. Na konci modlitby jsem všechny požádal, aby vzali za ruku toho, kdo stojí vedle nich a v tiché modlitbě jsme společně zvedli ruce k nebi. Byly to minuty hluboké intenzivní modlitby. Na začátku i na závěr všechny přítomně rozezpíval a roztancoval sbor, složený z protestantů, katolíků a muslimů. Ty dva tisíce lidí, kteří se společně modlili, jsou velmi nebezpeční, nebezpečnější než rebelové a bandité! Oni totiž mohou přimět Boha, aby zvítězila lidskost a humanita.

Tento týden jsem byl dvakrát v Bouaru, abych sledoval situaci uprchlíků, kterých je nyní už více než 15 000. Díky Bohu - otcové, misionáři, řeholnice a další lidé dobré vůle pracují s velkým nasazením a pokoušejí se pomáhat těm, kteří museli ze strachu z násilí rebelů opustit své domovy. Velkou práci odvádějí další lidé, kteří také tvrdě pracují, i oni se pokouší zapojit do proudu pomoci uprchlíkům. Velké poděkování patří některým velkým organizacím (MSF, Unicef, ACF, PAM, APAD, ANEA), které pomáhají se zásobováním potravinami, vodou a dalšími naléhavými potřebami. Děkuji všem, kteří nám tak či onak pomáhají, také o.p.s. SIRIRI z České republiky, Mezinárodní Charitě, CRS, přátelům, sestrám a bratřím. I Charita je velmi nebezpečná, také ona dokáže přispět k tomu, aby zvítězila láska!




La preghiera per la pace
la Pière pour la paix à Baoro



P.Stefano




Bouar - Negozi chiusi
Boutiques fermées

Riso e sardine per i rifugiati
Riz et sardines pour les déplacés

Couvent Carmes - Saint Elie



Couvent Carmes - Saint Elie

Riunione Caritas e responsabili dei siti dei rifugiati
Réunion Caritas et sites des déplacés


 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat