pátek 29. ledna 2021

Paralýza

 

 

Paralýza

Středoafričtí biskupové zveřejnili před několika týdny velmi krásné poselství. V atmosféře války a napětí, ve které tu žijeme, jsou slova biskupů prakticky to jediné solidní a konstruktivní, co se dá slyšet. V tomto poselství vycházejí biskupové z jedné epizody v Lukášově evangeliu. Zatímco je Ježíš obklopen davem, přinesou čtyři muži na nosítkách člověka, který je ochrnutý. Nemohou se ale přiblížit k Ježíši, protože je uvnitř domu. Jejich důvěra v Ježíše je tak velká, že vylezou na střechu, část z ní rozeberou, aby mohli spustit dolů nosítka s tím ochrnutým člověkem. Ježíš, který se ocitá tváří v tvář jejich tak veliké víře, ho uzdravuje.

Biskupové v tomto příběhu o ochrnutém vidí obraz Středoafrické republiky, která se také nemůže postavit na nohy. Aby se tato země mohla postavit na nohy, potřebuje pomoc a podporu těch, kdo jsou odvážní a mají víru. Pro zájemce je zde odkaz na poselství biskupů: https://www.dropbox.com/s/zcbgp1u8toz8z5x/Message%20des%20Ev%C3%AAques%20-%20Janvier%202021.pdf?dl=0

Situace v těchto týdnech dál zůstává velmi vážná. Ve čtvrtek 28. ledna jsem měl v plánu odjet do Bouaru. Těsně před odjezdem jsem ale dostal zprávu o tom, že se s velkou pravděpodobností očekávají střety mezi armádou a ozbrojenými rebelskými skupinami, tak jsem to musel vzdát. Počty uprchlíků, kteří přicházejí hledat útočiště do kostelů, klášterů a na misie, stále narůstají. Situace bude zřejmě trvat dlouho, protože nikdo nechce ustoupit a jen velmi málo účastníků těchto sporů zohledňuje veřejné záležitosti před svými vlastními zájmy.

Dnes jsem znovu dostal zprávu z Bouaru, že počet uprchlíků tam dál roste. Nyní je jich už více než 17 000! Díky Bohu existují organizace, které se snaží pomáhat. Všem, kteří ať už tady ve Středoafrické republice nebo kdekoli ve světě hledají, jak pomoct, děkuji. Je pravda, že člověk může být velmi zlý, ale díky Bohu může být také velmi dobrý!

Také zde v Baoru přetrvává velmi napjatá situace. Někteří "polorebelové" tu postavili závory na třech silnicích, které umožňují vjezd do města. I v "normální" době takhle postupovala policie a četníci, i oni říkali, že se to děje kvůli zajištění "bezpečnosti města". A stejně jako policie v „normálních“ dobách, i teď se to děje ze stejného důvodu - aby vyžadovali od lidí peníze.

Minulý pátek jsem byl pozván na schůzku, které se zúčastnilo několik málo zástupců těch zbývajících místních autorit, které tu ještě zůstaly. Téma setkání bylo znovuotevření škol a odstranění silničních bariér. Přítomni byli také zástupci "polorebelů", kteří sice během schůzky na odstranění bariér přistoupili, jenže jak se v následujících dnech ukázalo, stejně tam zůstaly... Na druhou stranu školy velmi opatrně výuku obnovují. Ve městech do škol studenti sice přicházejí, ale chybí nám mnoho učitelů. Ve venkovských školách naopak učitelé jsou, ale zase je málo dětí. Strach je veliký, navíc je teď období sucha.

Pokračujeme v sérii různých jednání, a to napříč různými náboženskými komunitami. V úterý jsme jednali společně - katolíci, protestanti a muslimové - spolu jsme sdíleli obavy, které přináší současná situace. Modlíme se, pracujeme, jak se dá a připravujeme společnou modlitbu. Měla by se uskutečnit v neděli 31. ledna v centru Baora, kde se budeme modlit za mír a za tuto zemi. Nechceme zůstat trvale paralyzováni!



Formazione dei Catechisti
Formation des catéchistes




Convento dei Carmelitani - Saint Elie Bouar
Couvent des Carmes - Saint Elie Bouar


Barriera illegale
Barrière illégale

Convento dei Cappuccini - Saint Laurent Bouar
Couvent des Capucins - Saint Laurent Bouar

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat