pátek 12. února 2021

Vesnice, kardinál, maminky a maminka

 

 

 

Vesnice, kardinál, maminky a maminka

Pokud je to možné tak označit, tak byl tento týden ještě rušnější než ty předešlé. V pátek 5. února jsem odjel do 40 km vzdálené vesnice Samby Bougoulou na setkání s katechety z přilehlé oblasti. Odpoledne jsem pak některé z nich odvezl do vesnice Igwe, kde žijí a vrátil jsem se do Samby Bougoulou. Několik dalších mužů jsem odvezl ještě do Yoro, a tam jsem pak zůstal až do neděle. Je to nejvzdálenější vesnice, která patří do naší farnosti, leží asi 90 km od Baora. Krásná vesnice! V sobotu ráno vyrážím do další vesnice Sinafora, je ale třeba ujít pěšky něco málo přes sedm kilometrů. Cesta je totiž v tak špatném stavu, že je rychlejší vydat se tam pěšky... Slavím tam mši a setkávám se s obyvateli vesnice. Kolem poledne se vydávám na zpáteční cestu, polední slunce rozpaluje i kameny podél cesty, odpoledne zpovídám a slavím mši ještě v Yoru. V neděli 7. února jedu do Bayanga Didi, velké vesnice, kde zase zpovídám a slavíme společně mši.

Odpoledne kolem 16.h se vracím do Baora a zde mě zastihla zpráva, že mé mamince, které je 94 let, není dobře a musela být hospitalizována, její stav je vážný. 


V pondělí přijíždí do Baora mnoho vojáků, aby konečně znovu získali kontrolu nad silnicí, která je jediným zásobovacím koridorem mezi hranicí s Kamerunem a hlavním městem Bangui. Jsou mezi nimi ruští žoldáci, rwandští vojáci a středoafrická armáda. Těch pár ozbrojených rebelů, kteří tu v Baoru byli, uprchlo. Druhý den dorazili vojáci do Bouaru, i tamní rebelové se stáhli. Existují však obavy, že neodejdou moc daleko, pravděpodobně se buď vrátí nebo se přesunou do jiných měst (Bocaranga, Bozoum, Ngaundaye, Koui, Bossangoa...) a vzniknout tam nové zóny teroru...

V úterý brzy ráno odjíždím do Bouaru, těsně předtím, než tam zamířili vojáci... Dva dny, pondělí a úterý, tam tráví kardinál Nzapalainga, arcibiskup z Bangui. Přijel sem společně s dalšími členy z Platformy náboženských vyznání, dvěma protestantskými pastory a dvěma imámy.

Doprovázím je při jejich návštěvě největších míst, kam se v posledním měsíci uchýlilo více než 17 000 lidí. Při návštěvě našeho kláštera sv. Eliáše je vítá šest maminek s jejich šesti novorozenými dětmi, které se narodily daleko od svého domova, tady na misii sv. Eliáše! Během tohoto setkání dětem žehná kardinál, biskup z Bouaru, oba pastorové a oba imámové. Věřím, že se jedná o nejpožehnanější děti v celé zemi!

Během čekání, než armáda převezme kontrolu nad Bouarem, se jménem Charity snažíme připravit návrat uprchlíků do jejich domovů, který se uskuteční v nadcházejících dnech. Díky pomoci mnoha lidí je budeme moct vybavit humanitární pomocí, balíčkem pro každou rodinu, ve kterém bude olej, cukr, rýže, káva, mýdlo, čisticí prostředky atd., to vše se jim v následujících dnech bude rozdělovat.

Je 11. února, svátek Panny Marie Lurdské, zasvěcený nemocným, ráno dostávám zprávu o úmrtí mé matky. Po několika měsících trápení může konečně odpočívat v míru. Setká se s mým otcem, bratrem a sestrou.

I o tom je život misionáře, vždyť matka misionáře se s ním dělí - a někdy nese ještě větší díl - radostí i starostí z šíření poselství o Božím království. Kéž odpočívá v pokoji, po dlouhém životě, který se skládal z obětí, utrpení, radosti, péče o druhé, oddanosti, modliteb a víry.


Sinaforo


Arrivano i russi!
L'arrivée des russes à Baoro



Grande fotografo, piccola fotocamera "biscuit"
Un grand photographe, avec une petite caméra "biscuit"




I bambini nati "in esilio" a st Elie
Les enfants nés en exile à st Elie




dr Ione + Card Nzapalinga

Mamma Teresa
Maman Thérèse


 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat