pátek 23. října 2020

Všichni svatí, sportovci a nové cesty

 


Všichni svatí, sportovci a nové cesty

Brzy ráno, v sobotu 17. října, jsem opustil Bouar, kde končilo diecézní pastorační zasedání. Neděle je zasvěcená misionářům, takže biskup zasedání v Bouaru zakončil velkou oslavou. Během mše zasvětil celou diecézi Pražskému Jezulátku, jehož soška je oblečená do královského pláště a má všechny královské insignie.

Zde v Bozoum se vracíme ještě k oslavě nedávného svátku sv. Terezie z Avily. Je po ní pojmenovaná jedna ze tří kaplí, které máme ve městě. Její svátek slavíme s křesťany, kteří žijí v této oblasti. Díky Bohu, moc nepršelo, takže jsme mohli uspořádat velké procesí, kterého se zúčastnila spousta lidí.

V neděli odpoledne odjíždím do Baora, pak pokračuji do Bangui, kde zahajujeme přípravné práce na stavbě nového kláštera. Projekt je připraven a v současné době probíhají zaměřovací práce a průzkum terénu.

A právě v těchto dnech dostávám několik skvělých zpráv: Charita v Bouar má sponzora! Je jím volejbalový mužský tým v italském Cuneu! Toto mi k tomu napsal můj přítel: "Volejbalové mužstvo v Cuneu, po uskutečnění zápasu v Bergamu, se rozhodlo zahájit crowdfundingovou kampaň, a to na dresech s nápisem „Caritas Centrafrique - Diocése de Bouar“, na podporu financování stavby domu pro jednu z nejchudších rodin v Bozoum. 

V úterý večer jsem se vrátil z Bangui do Bozoum a další den nás přijel navštívit nově jmenovaný představený karmelitánů ve Středoafrické republice, otec Federico Trinchero. Nová komunita v Bozoum se pouští do práce, bude složena z P. Norberta Pozziho, P. Matteo Pesce a P. Marca Poggiho.
V těchto dnech tu jsou s námi také Mario a Luigina, je to manželský pár z italského Pegognaga, oba se hodně a moc dobře angažují pro naše mise. Mario mimo jiné pracuje na velkém portálu pro kapli v Kpari, zatímco Luigina nám pomáhá s vaření a šitím.
La maglia ufficiale del Cuneo Volley
La tenue offcielle de l'équipe Cuneo Volley

Riunione dei responsabili delle Scuole della diocesi
Réunion des responsables des écoles du  Diocèse

Cattedrale di Bouar
Cathédrale de Bouar

Festa nella cappella di Santa Teresa - Bozoum
Fete dans la chapelle Sainte Thérèse - Bozoum




da sinistra: P.Marco Poggi, P.Norberto, P.Federico, P.Norberto, P.Dieudonné
de gauche à droite: P.Marco Poggi, P.Norberto, P.Federico, P.Norberto, P.Dieudonné

Mario & Luigina

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat