pátek 16. října 2020

Pojďme dál!

 

 


 

Pojďme dál!

Skoro celý tento týden věnujeme diecéznímu pastoračnímu zasedání. Jedná se o setkání, které každoročně pořádáme na začátku školního roku, kdy opět zahajujeme či obnovujeme pastoračních aktivity. Setkáváme se my kněží, řeholníci a řeholnice, katecheti a laici, prostě ti, kteří se angažují v různých farnostech. Několik dní probíhají reflexe a výměny názorů a zkušeností.

Cestu do Bouaru využívám k zastávce v Baoru. Celý den tam strávím s otcem Mauricem. Ukazuje mi, jaká práce na mě brzy čeká: objíždíme 17 vesnic, o. Marice mě doprovází. V devíti z nich jsou vesnické školy, které zřídili a provozují misionáři ve spolupráci s rodiči dětí. Tyto školy umožňují dětem, v celkovém počtu 1700, z oblasti kolem města Baoro, získat alespoň základní školní vzdělání. Kromě těchto škol tu máme ještě pět mateřských škol, ve kterých je 170 žáků.

Společně s koordinátorem Simplice probíráme, jak zorganizovat znovuotevření škol, jak zapojit rodiče z vesnic, aby v co největším počtu přišli zaregistrovat své děti k výuce. S o. Mauricem zase diskutujeme o provozu zdejšího Učiliště pro automechaniky, ve kterém se tu po dobu dvou let aktuálně vzdělává asi šedesát mladých mužů. Po úspěšném absolvování z něj odcházejí mladí muži, kteří jsou dobře připravení na to, aby mohli opravovat auta, motocykly a jiné dopravní prostředky.

Ve středu ráno pokračuji dál do Bouaru, kde se účastním zmíněného pastoračního zasedání.Sešlo se nás tu mnoho, asi osmdesát, trávíme tu čtyři pracovní dny. Otevíráme velká témata jako je integrální ekologie, čerpáme z encykliky papeže Františka „Laudato Sì“ a pokračujeme tématem o ekonomické autonomii farností. Poté probíhá prezentace různých farních aktivit, reflektujeme dění v zemi. Cítíme se naplněni vírou, nadějí a láskou vůči těm, kterým chceme sloužit.

V neděli 18. října si připomínáme Světový den misií, proto bude zasedání zakončeno velkou oslavou, během níž biskup zasvětí diecézi Bouar Dítěti Ježíši.

Takže, pojďme dál!





Baoro

Session Pastorale - Bouar 2020



 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat