pátek 30. října 2020

Po dlouhé cestě, po dlouhé silnici

 


A 10 km da Bozoum
A 10 km de Bozoum
Po dlouhé cestě, po dlouhé silnici

V těchto dnech jsem už v Baoru, abych se pomalu sžíval se zdejší novou komunitou, ale taky proto, abych poznal vesnice a školy, které budou patřit k mé příští misijní práci. Vzhledem k tomu, že otec Maurice, kterého tu vystřídám, se stěhuje do Bangui, což je jeho nové místo, chci ještě využít jeho přítomnost zde, abych společně s ním tyto vesnice navštívil a poznal.

V oblasti kolem Baora pracujeme celkem v 17 vesnicích rozložených kolem čtyř silnic ve více směrech: směrem k Bouaru jsou to Walo a Kouisso Baguera, k Bozoum jsou to Dayanga a Gaba, směrem k Bangui se jedná o Dobere, Balembe, Barka Bongo, Zoungbe, Bawi, Mbormo a Ngoumbou a směrem na Carnot jsou to Bayanga Bode, Pate Bonamboro, Samba Bougoulou, Igwe, Yoro, Bayanga Didi a Sinaforo.

Návštěvy vesnic jsou pro nás příležitosti setkat se s katechety, zástupci vesnic a s angažovanými křesťany z různých křesťanských komunit. Je tu všude spousta dětí. V devíti z těchto vesnic máme základní školy a taky pět mateřských škol. Je milé pozorovat komunity, které nás s radostí vítají. V některých jsou krásné kostelíky, v jiných jen prosté chýše. Víra tu ale nechybí.

Čeká nás hodně práce. Chceme přinášet radostnou zvěst evangelia a zároveň prostřednictvím evangelia lidsky podpořit mnoho lidí ve vesnicích, které jsou prakticky odříznuté od světa, od všech opuštěné. Ale ne od církve! Pečlivě si prohlížím kaple a školy, přemýšlím, jaké práce je tu jednak nutno a jednak možno vykonat (ať jde o vymalování, opravy střech nebo lavičky na sezení). A zároveň sním o dalších školách a dalších mateřských školách... S jistotou, že Prozřetelnost nikdy není skoupá!

Některé silnice jsou částečně zpevněné, ale nezpevněné cesty jsou sjízdné jen velmi obtížně. Již v pondělí, když jsem opouštěl Bozoum, jsem s autem zapadl do bahna a ačkoli jsem chtěl ujet jen vzdálenost 10 km, ztratil jsem tím víc než hodinu času, protože rozvodněná řeka zaplavila silnici. Dnes jsme se vydali do nejvzdálenější vesnice (90 km od Baora), ale prvních sedm kilometrů, mezi vesnicemi Yori a Sinaforo, nám jízda trvala hodinu a dvacet minut, protože jsme jeli po směsi písku a bahna!
Úvahy o cestování jsou proloženy i dojmy z různých příjemných překvapení. V Yoro k nám přišli před naším odjezdem obyvatelé vesnice a přinesli otci Maurice slepice a další dary jako poděkování za práci, kterou tu během těch tří let odvedl. 

Děkuji!




Andare a scuola, sotto la pioggia. Con orgoglio.
Aller à l'école, malgré la pluie. Avec un peu d'orgueil




La scuola di Samba Bougoulou
L'école de Samba Bougoulou



Sinaforo, la cappella
La chapelle de Sinaforo




Žádné komentáře:

Okomentovat